Ascendent – naš identitet i način kako se predstavljamo drugima

Većina osoba zna svoj znak zodijaka odnosno u kom znaku se Sunce nalazilo na dan rođenja. No, kada je reč o natalnoj karti, Ascendent je jedan od najvažnijih faktora. Ascendent je tačka na ekliptici koja u određenom mestu i u određeno vreme izlazi na istočnom horizontu.

Ascendent pokazuje identitet i specifičnosti pojedinca, govori o fizičkom telu, izgledu, karakteru, raspoloženju, zdravlju. U osnovi prikazuje naš identitet, temperament i način kako se predstavljamo drugima. Ukoliko znamo svoj Ascendent, kroz  analizu možemo dobiti više informacija o karakteristikama, potencijalima i talentima koje treba razvijati.

Ascendent Ovan: odvažan, hrabar, ratoboran. Označava borbenu prirodu, težnju za dominacijom i često je naznaka egocentričnosti.

Ascendent Bik: istrajan, uporan, predan radu. Ovde je naglašen interes za materijalno i sticanje bogatstva. Kod osobe postoji tendencija ka promeni mišljenja.

Ascendent Blizanci: agilan, spretan, radoznao. Osoba sa ovim podznakom ima veštinu komunikacije, teži sticanju novih znanja i veština.

Ascendent Rak: saosećajan, osetljiv, intenzivne emocije. Ukazuje na veliku psihičku osetljivost i može doneti problem sa prekomernom telesnom težinom.

Ascendent Lav: hrabar, odvažan, romantičan. Osoba teži da bude u centru pažnje ili prepoznata od drugih. Poseduje umetničke talente i dosta kreativne energije.

Ascendent Devica: analitičan, marljiv, dobro organizovan. Podznak u Devici donosi interes za zdravlje i ishranu. Daje sklonost ka kritikovanju drugih ljudi.

Ascendent Vaga: šarmantan, graciozan, osećaj za lepo. Odnosi se na teškoće u donošenju odluka i veliku nesigurnost.

Ascendent Škorpija: posesivan, harizmatičan, sumnjičav. Podznak u Škorpiji ukazuje na interes za mistično, okultno, tajanstveno. Takođe označava težnju da se kontroliše partner.

Ascendent Strelac: optimističan, spontan, voli avanture. Osoba poseduje jak entuzijazam, često je neodgovorna, ima interes za putovanja, filozofiju, religiju.

Ascendent Jarac: uporan, istrajan, promišljen. Osoba uvek teži uspehu, želi društvena priznanja i ugled. Često ima težak karakter i neshvaćena je od drugih.

Ascendent Vodolija: originalan, nekonvencionalan, promenljiv. Ovde je zastupljena težnja za slobodom, kao i velika nepostojanost u željama.

Ascendent Ribe: osetljiv, emocionalan, psihički slab. Osoba ima tendenciju da mašta i živi u svetu iluzija koje je sama stvorila. Ovde je prisutna  emocionalna i mentalna slabost.

Facebook Comments