Crna boja – simbolika u ezoteriji i magiji

Crna spada u jednu od najpopularnijih boja u području mode. U mnogim kulturama crna boja simboliše žalost i tugu. Kod Asteka ova boja povezivala se sa ratom.

Za razliku od bele, crna boja povezuje se sa okutizmom, crnom magijom, negativnim energijama, kultovima, misterijama i zlim silama. Gledano iz duhovne perspektive, previše crne boje u našoj blizini, odeća u ovoj boji, ima tendenciju povećanja negativne energije. Ova boja podstiče snažne emocije.

Crna boja odražava prisutnost tajanstvenosti, snage, autoriteta i ozbiljnosti. Takođe se smatra bojom sofisticiranosti i moći. Crna kao kombinacija svih boja zajedno predstavlja simbol nepoznatog i mističnog.

Energija crne boje predstavlja sve aspekte skrivenosti, za razliku od bele koja ima karakteristiku otkrivanja.  Ova boja je u korelaciji sa svim onim što je nevidljivo i njena energija se povezuje sa strahom ili negativnim iskustvima. Crna boja sadrži dosta negativnih vibracija koje imaju sposobnost da odbiju pozitivnu energiju.

Iz ugla ezoterije crna boja se može koristiti u periodu kada osoba želi da prikupi nova mistična znanja, odbaci loše navike ili napravi velike promene u svom životu.

Nošenje crne odeće prikriva nedostatak samopouzdanja, ona predstavlja simbol praznine i ima dominantnu ulogu kada osoba želi da ostane neprimećena.

Crna boja  manifestuje sve karakteristike praznine i u potpunoj je suprotnosti od energije svetla i Sunca. Ona se smatra bojom čarobnjaka, predznakom slutnji i sila tame. Crna boja predstavlja odraz Saturnove energije. Dan koji se povezuje sa crnom bojom je subota.

S obzirom da crna ima moć da upije svu negativnu energiju, smatra se da sa sobom uvek treba nositi nešto crne boje, poput kristala, posebno prilikom putovanja  kako bi se zaštitili od zla.

Facebook Comments