Duhovno značenje boja

Bez obzira da li smo u domu, kancelariji, priodi, uvek smo okruženi bojama. Svaka boja ima dubok uticaj na našu podsvest i označava brojna skrivena značenja.

 

 

Duhovno značenje boja – Crvena

Ključne reči: snaga, moć, strast, seksualnost, požuda.

Crvena boja nas poziva na snažne emocije i ona je odraz naših najdubljih osećaja. To je boja  dinamičnosti, emocije i životne snage. Crvena je takođe  simbol uspeha. Koristi za jačanje tela, oporavaka nakon bolesti, uspeh u ljubavi, dugovečnost, kao i za čarolije vezane za pobedu i veću preduzimljivost.

 

Duhovno značenje boja – Bela

Ključne reči: isceljivanje, zaštita, istina, vera, nevinost, mir.

Bela predstavlja odsutnost bola, isceljenje, ravnotežu, poverenje i spokoj. Ona se povezuje sa pravednošću i čistoćom. Takođe ukazuje na fokus ka duhovnom. U ljubavnim ritualima služi za podsticaj sklada i sreće.

 

Duhovno značenje boja – Zelena

Ključne reči: rast, obilje, plodnost, prosperitet, velikodušnost, vera.

Zelena se smatra idealnom bojom za podsticaj komunikacije, vitalnosti i plodnosti. To je boja ozdravljenja. Povezuje se sa isceljenjem i odlučnošću.

 

Duhovno značenje boja – Crna

Ključne reči: nepoznato, mističnost, zaštita, moć, proricanje, eliminisanje i upijanje negativnosti.

Crna boja u mnogim tradicijama označava strah, neprijateljstvo, smrt. U šamanskoj tradiciji koristi se za uništenje neprijatelja. To je simbol nepoznatog , ali takođe i boja koja se odnosi na eleganciju, gracioznost, glamur i privlačnost.

 

Duhovno značenje boja – Žuta

Ključne reči: komunikacija, vitalnost, kreativnost, zadovoljstvo, optimizam, nada, inteligencija.

Žuta boja je simbol hrabrosti, idealizma i povezana je sa višim silama. U Egiptu žuta je predstavljala simbol boga Sunca Ra. U savremenom dobu odnosi se na intelektualni segment, životni optimizam, hrabrost, pomaže u stimulaciji nervnog sistema.

 

Duhovno značenje boja – Plava

Ključne reči: nada, čast, istina, psihičke sposobnosti, promene, spokoj.

Plava spada u jednu od omiljenih boja mnogih osoba. Simboliše harmoniju, jasnoću, poverenje i mir. Međutim, u nekim tradicijama označava neuspeh, razočaranje i neispunjene želje. U ritualima za ljubav služi za pobedu suparnika.

 

Duhovno značenje boja – Braon

Ključne reči: pravda, poštenje, koncentracija, stabilnost, izdržljivost.

Ovo je boja Majke Zemlje. Zadovoljstvo i sigurnost se nalaze u braon boji. Ona se odnosi na snagu, dobro zdravlje, upornost, praktičnost, koncentraciju i materijalni uspeh.

 

Duhovno značenje boja – Tirkizna

Ključne reči: idealizam, disciplina, samospoznaja, kreativnost.

Tirkizna je boja vitalnosti, komunikacije, osetljivosti. U njoj su sadržani mnogobrojni blagotvorni učinci plave i zelene boje boje. Ova boja ima veliku primenu u terapijama zdravlja, služi za balansiranje i pročišćavanje energije.

 

Duhovno značenje boja – Narandžasta

Ključne reči: entuzijazam, prijateljstvo, prilike, energija, ambicije, obilje, harmonija.

Narandžasta boja simboliše životni ciklus i odnos pojedinca prema svetu. To je boja jeseni, simbol života, seksualne energije, jake motivacije, hrabrosti  i kreativnosti. Povezuje se sa toplinom i zdravljem.

Duhovno značenje boja – Roze

Ključne reči: nežnost, duhovno isceljivanje, sklad, saosećajnost, ljubav.

Roze boja povezana je sa ženskom stranom naše prirode i nežnošću. Ona predstavlja toplinu, bezuslovnu ljubav, prijateljstvo, radost, prihvatanje.

Facebook Comments