Feng Shui: Crna boja u dekoru doma

U Feng Shui-u boje se smatraju osnovom za stvaranje skladne i harmonične energije u domu. Ukoliko odaberemo pogrešne boje unutar životnog prostora to može umanjiti naše raspoloženje i doprineti većoj pasivnosti.

 

 

Prema ovoj drevnoj kineskoj veštini, boje se klasifikuju kao Yin i Yang. Ukrašavanje životnog prostora odgovarajućim bojama prema Feng Shui-u zadržava energetsku ravnotežu i balans. U nastavku ćemo objasniti neke Feng Shui preporuke o tome kako da postignemo veći sklad u prostoru uz pomoć nijansi crne boje.

Poznato je da crna boja ostavlja utisak moći, elegancije i mističnosti. Prema načelima Feng Shui-a ova boja jača unutrašnju strukturu i predstavlja tihi pokret.

Crna boja je povezana sa elementom Vode i treba je koristiti u malim količinama. Ona simbolizuje misteriju, dubinu i upotreba ove boje u domu služi za naglašavanje elegancije i sofisticiranosti. Crna se koristi kao boja koja stavlja vizualni naglasak na određene pojedinosti, jer daje osećaj tajanstvenosti i luksuza. U ovoj boji se preporučuju valoviti oblici u cilju postizanja većeg unutrašnjeg spokoja, ali i buđenja znatiželje.

S’ obzirom da pripada elementu vode crna doprinosi boljem rasuđivanju, poboljšanju analitičnih veština i pronalaženju načina da se savladaju prepreke.

U Feng Shui- u crna boja može biti izvor velike inspiracije, ali samo ukoliko se pravilno kombinuje, jer u suprotnom ima nepovoljne efekte. Ova boja podstiče osećaj sigurnosti, no, ukoliko je pojedinac sklon depresiji i anksioznosti onda pojačava negativne aspekte.

U kombinaciji sa zlatnom bojom ostavlja utisak bogatstva, zajedno sa crvenom ukazuje na radost, dok sa zelenom bojom umanjuje emocionalnu uznemirenost.

Crna boja se u Feng Shui-u povezuje se sa prihodima i novcem, zato se smatra veoma važnim da ova boja bude u dobrim kombinacijama. U sektoru karijere i za profesionalni napredak savetuje se kombinacija crne boje sa elementom metala, na primer, možete napraviti kombinaciju sa crnim metalnim hemijskim olovkama.

Iako je poslednjih godina nameštaj u ovoj boji vrlo popularan, Feng Shui stručnjaci smatraju da takav nameštaj u domu umanjuje energetsku ravnotežu i ima negativan efekat, jer sama po sebi crna boja je hladna.

Feng Shui preporučuje se korišćenje detalja u crnoj boji i u kombinaciji sa belom, bež, narandžastom, oker u cilju sticanja veće fleksibilnosti, smirenja i dobijanju podsticaja na intelektualnom planu.

Facebook Comments