Feng Shui – Crvena boja u domu

Mnogi ljudi imaju svoju omiljenu boju i obično je koriste u odevnim kombinacijama, nakitu, predmetima za ukrašavanje doma i slično. No, uprkos dobrim karakteristika određenih boja, moramo biti posebno pažljivi u odabiru boja koje koristimo u našoj kući. Kao pomoć za  izbor prave boje možemo koristiti Feng Shui smernice i doći do većeg sklada i harmonije u svakodnevnom životu.

 

 

Jedan od osnovnih Feng Shui principa kada su u pitanju boje je postizanje prave ravnoteže. Svaka kombinacija boja ima vrlo važnu ulogu u praksi ove drevne kineske mudrosti. Važno je shvatiti da promena određenih boja u domu može biti velika pomoć u postizanju mnogih životnih ciljeva.

Yang boje poput  crvene, narandžaste ili zlatne imaju svoje značenje i najčešće se vezuju za segment novca, ljubavi, romantike, optimizma. Ove boje možemo koristiti kroz različite Feng Shui elemente za veći balans energije u domu.

Svaka boja predstavlja jedan od 5 prirodnih elemenata, a to su – zemlja, voda, vatra, drvo, metal i samim tim daju određenu vrstu energije na  mestima gde su dominantne.

Crvena se smatra jednom od najmoćnijih boja koja pojačava vitalnu energiju i daje nadahnuće. Na Istoku je simbol radosti, blagostanja i sreće. Ali, je takođe boja agresije, ljutnje, nervoze. Zbog toga korišćenje ove boje se preporučuje samo u onim segmentima gde nam je potrebno više aktivnosti i energije.

Poznato je da crvena boja stimuliše i stavlja akcenat na toplinu. Međutim, crvenu boju treba koristiti sa dosta pažnje kako ne bi uzrokovala previše uzbuđenja ili trošenje snage. Najidealnije  je koristiti crvenu boju u malim količinama, kroz detalje kako bi dala dodatni podsticaj.

Crvena boja u Fenh Shui – u koristi se za stimulaciju područja uspeha, ljubavnih odnosa i blagostanja. U spavaćoj sobi, crvena boja smatra se idealnom za aktiviranje seksualnosti, dok u kuhinji podstiče veći apetit.

Ukoliko je crvena boja prekomerno zastupljena tada može izazvati zbunjenost, agresivnost, ljutnju, nervozu. Feng Shui ukazuje da ova boja daje više uspeha, samopouzdanja i prosperiteta. Ona je povezana sa elementom Vatre i treba je koristiti sa oprezom.

Ova boja podstiče univerzalni protok energije, ali se smatra dosta “teškom” za zidove, tako da nije preporučljiva. Treba je koristiti štedljivo kroz ukrasne elemente i predmete.

Crvena boja takođe pojačava senzualnost, snagu, dinamiku, strast, pomaže u borbi protiv manjka energije. Ona povećava telesnu temperaturu, krvni pritisak, otkucaje srca i daje više uzbuđenja.

Povoljno utiče na nove ideje, kreativnost i idealna je da se otera loš chi. Predstavlja boju druželjubivih i društvenih osoba. Tamno crvena povezana je sa prefinjenošću, elegancijom, srećom, toplinom, međutim, ukoliko se previše koristiti može izazvati osećaj iritacije, napetosti i mentalne uznemirenosti.

Prema Feng Shui – u crvena je boja blagostanja, pa bi je trebalo koristi području uspeha. Takođe, savetuje se dodavanje crvenih ukrasa na zidu koji se nalazi nasuprot ulaznim vratima u dom.

Facebook Comments