Feng Shui: Kako odabrati prave boje za dom

Jedan od načina da se poboljša energija u životnom prostoru je korišćenje boja. Pravilnom upotrebom boja možemo uskladiti energiju u domu i ostvariti veću ravnotežu u svakodnevnom životu. Na primer, soba u kojoj se koriste svetle boje doprinosi većem opuštanju, dok jarke boje stvaraju energičnu atmosferu u prostoru.

 

 

U Feng Shui-u koriste se različite boje kako bi se poboljšali različiti aspekti života. Svaka boja i nijansa ima opuštajući ili depresivan uticaj na pojedinca, pa je neophodno implementirati ih u životnom prostoru na pravi način.

U nastavku su prikazane neke od Feng Shui preporuka koje treba uzeti u obzir ukoliko želite da promenite boje u svom životnom okruženju.

Osobe koje su dinamične, aktivne i energične treba da izbegavaju višak sledećih nijansu u svom domu – žuta, crvena, narandžasta, jer one pripadaju Yang elementu i doprinose povećanju stresa i nervoze. Za njih su najbolje neutralne boje i pastelni tonovi koji će imati pozitivan uticaj i doprineti privlačenju veće harmonije.

Ukoliko je osoba sklona depresiji, promeni raspoloženja ili je apatična, onda mora izbegavati u domu Yin boje- crnu, zelenu, sivu, tamno plavu. Za njih se preporučuju tonovi svetlih boja koji će podstaknuti sklad i više kretanja.

 

Boje se takođe mogu koristiti u skladu sa Bagua mapom.

Područje posla -Crna boja

Područje duhovnosti -Plava boja

Područje porodice – Zelena boja

Područje prosperiteta – Purpura boja

Područje uspeha – Crvena boja

Područje odnosa – Roze boja

Područje kreativnosti – Bela boja

Područje prijatelja – Siva boja

 

 

 

Feng Shui i žuta boja

Žuta boja predstavlja element zemlje i ona je simbol bogatstva, moći, dobre komunikacije i mudrosti. Smatra se bojom koja privlači dinamiku, ubrzava energiju i daje veći podsticaj.

Feng Shui i plava boja

Plava boja donosi osećaj mira, tišine i spokoja. U Feng Shui, svi tonovi tamno plaveboje koriste se u svrhu privlačenja blagostanja i mudrosti, dok u nijanse svetlo plave boje pogodne za razvoj i jačanje intuicije.

Feng Shui i zelena boja

Zelenu boju u domu najbolje je koristiti u onim područjima gde je potrebno postići veći skald i ravnotežu. Ona je odlična za obnovu energije, vitalnost, ostvarenje ciljeva i veću inspiraciju.

Feng Shui i purpurna boja

Purpurna boja sugeriše na stvaranje veće ravnoteže u odnosima, pročišćenje uma i sticanje mudrosti. Ovo je ujedno boja inspiracije, duhovnosti, velikih ideala i prosperiteta.

Feng Shui i crvena boja

Crvena je boja energije, strasti, izdržljivosti, vitalnosti, snage. Odnosi se na element vatre i predstavlja vrlo energičnu boju zbog čega je veoma važno primeniti je na pravom mestu, jer u suprotnom može prouzrokovati razdražljivost i nesanicu.

Feng Shui i roze boja

Roze se najčešće se koristi u području odnosa, jer je to boja sreće, ljubavi i iskrenih namera. Ona predstavlja vedrinu, donosi smirenje i simboliše kvalitet odnosa.

Feng Shui i siva boja

Siva kao mešavina bele i crne označava boju ravoteže i najbolje da se koristu u području prijateljstva. Ona pomaže u rešavanju sukoba i sticanje većeg sklada.

Feng Shui i crna boja

Crna boja pripada elementu zemlje, odnosi se na mudrost, eleganciju i idealno ju je kombinaovati sa neutralnim nijansama. Ukoliko se suviše koristi u domu može izazvati osećaj depresije i pesimizma.

Feng Shui i bela boja

Bela boja pripada elementu metala i jedna je od najpogonijih za područje kreativnosti. Ona predstavlja boju čistoće, mira i duhovne ravnoteže. Belu boju je povoljno koristiti u malim prostorima. Ukoliko nije dobro usklađena u životnom prostoru može uzrokovati teskobu vezanu za planove i realizaciju ideja.

Facebook Comments