Feng Shui – smernice za smanjenje stresa

Feng shui spada u drevnu kinesku veštinu prilagođavanja svog okruženja u cilju podsticaja blagostanja, zdravlja i obilja. Svrha Feng Shui-a je da omogući ljudima da žive u harmoniji i miru sa okolinom.

Ovi  Feng Shui princip i načela takođe se mogu prilagoditi rešavanju i mnogih drugih pitanja u životu osobe. Jedno od najvažnijih pitanja kojima se bave Feng Shui stručnjaci je smanjanje stresa i disbalansa.

Naredne Feng Shui tehnike mogu se koristiti za smanjenje svakodnevnog stresa u domu (ili poslovnom uredu).

 

Bagua mapa

U Feng Shui-u Bagua mapa služi za određivanje najboljih načina prenošenja chi energije u dom, kao i za rešavanje problema u različitim segmentima života. Centrali deo Bagua mape zauzima područje zdravlja, pa je veoma važno da se prilikom korišćenja ona koristi na pravilan način.

 

Uklanjanje nereda

Nered se smatra jednim od glavnih uzroka neravnoteže i stresa. Vrlo često nered sprečava da se nađe ono što tražimo što uzrokuje tendenciju napetosti i sprečava da se slobodno krećemo u domu. Nered ne mora da bude vidljiv, ali je najčešće prisutan kroz neorganizovane plakare, ormare, radne police, fioke što doprinosi stresu.

Čišćenje i organizovanje životnog i radnog prostora najbolje je započeti od onog dela koji se svakodnevno koristi, kao i specifičnih područja za koje je potrebno organizovati jednu po jednu stavku.

Snaga pet elemenata

Feng Shui se bazira na 5 osnovnih elemenata koji moraju biti u skladu kako bi se postigla ravnoteža i umanjio stres. To je sledećih pet elemenata:

Drvo – označava razvoj, osnovu, rast i ovaj element predstavljen je sa živim biljkama ili slikama sa ovim motivom.

Metal – povezuje se sa završetkom i ovaj element je najbolje koristiti kroz primenu kružne oblike i forme.

Zemlja odnosi se na postojanost i stabilnost. Neki od najboljih oblika koji prikazuju ovaj element prikazani  su kroz oblik kvadrata.

Vatra – odnosi se emocije i u prostoru ovaj element može se koristiti u vidu trouglastih formi i odgovarajućeg osvetljenja.

Voda – odnosi se na dobru komunikaciju i ovaj element u prostoru koristi se u vidu fontana ili akvarijuma.

 

Kuhinja

Iako mnogi podcenjuju ili zanemaruju značaj ovog područja, Feng Shui ukazuje na važnost svakodnevnog pripremanja hrane koje doprinosi osećaju većeg opuštanja, topline i harmonije. U kuhinji treba  izbegavati postavljanje štednjaka u blizini sudopere, jer to narušava  aspekt ravnoteže.

 

Spavaća soba

Prema Feng Shui načelima spavaća soba je mesto koje služi za obnovu energije, ali i izlečenje organizma tokom spavanja. Ovde je raspored elemenata od primarne važnosti. Boje i raspored nameštaja su takođe od važnog značaja, jer doprinose većem balansu i ravnoteži. Mnogi Feng Shui stručnjaci smatraju da ukoliko se osoba ne oseća ugodno u spavaćoj sobi znači da elementi nisu u pravilnoj ravnoteži.

 

Kupatilo

Feng Shui ukazuje da kupatilo ima veoma važnu ulogu za olakšavanje napetosti i stresa. Topla voda i mirisne kupke jedan su od najboljih rešenja za elimisanje nakupljenog stresa, napetosti i svakodnevnih briga. U najboljem slučaju, kupatilo nikada ne bi trebalo da bude nasuprot ulaznih vrata ili bilo kojih drugih vrata.

 

Feng Shui pružiti niz rešenja i zanimljivih tehnika za smanjenje stresa, napetosti i anksioznosti. Dobar Feng Shui u domu će povećati nivo energije, doprineti boljem raspoloženju, fokusu, kvalitetu života i omogućiti da se smanji svakodnevni stres.

 

Facebook Comments