Feng shui: uticaj boja na svakodnevni život

Boje imaju veoma važan uticaj u našem životu. Prema Feng shui-u, odabirom određenih boja možemo stvoriti sklad i ravnotežu u svakodnevnom životu i prostoru koji nas okružuje. Veruje se da su boje povezane sa Yin (pasivnom) i Yang (aktivnom) energijom , kao i sa pet elemenata. Svakoj boji pripisuju se određeni kvaliteti i karakteristike.

Crvena -boja seksualnosti i snage

Crvena prema Feng shui-u smatra se bojom obilja, sreće i dinamike. Ona podstiče nove početke, smatra se bojom seksualnosti i snage. Previše crvene boje u prostoru može doneti iritaciju, pa je najbolje kopristiti je u malim količinama u prostoru. Novčanik ove boje privući će protok novca. Simboli crvene boje u prostoru pojačaće vitalnost i zdravlje.

Plava -boja spokoja i mira

Ova boja donosi opuštanje, smanjenje teskobe  i smirenje. Idealna je kao pomoć u meditaciji i jačanju koncentracije. Plava pojačava umetničke talente. Odeća plave boje prema Feng shui-u simboliše uspeh. Plava poboljšava cirkulaciju i umanjuje nervnu napetost. U domu najbolje ju je koristiti za dečije sobe, za podsticanje kreativne energije.

Zelena – boja  balansa i vitalnosti

Zelena boja označava obilje, donosi balans i pomaže u obnovi energije. Prema Feng shui-u zelena boja deluje smirujuće.  Ova boja u dnevnom boravku pojačaće porodični sklad. Zelena podstiče kreativne ideje i jača samopouzdanje.

Roze – boja romantike i dobrog raspoloženja

Roze boja prema Feng shui-u  podstiče romantiku, idealna je za dobro raspoloženje i privlačenje ljubavi. Ona se preporučuje za spavaću sobu, jer pomaže u opuštanju. Odeća ove boje podstiče samopouzdanje i privlači ljubav. Nije preporučljiva za urede i kancelarije.

Narandžasta – boja vedrine

U Feng shui-u narandžasta podstiče vitalnost, vedrinu i seksualnu energiju. Služi za postizanje sklada i emocionalne ravnoteže. Njena Yang energija omogućava jačanje koncentracije i kreativnog rada.

Žuta – boja optimizma i vedrine

Prema Feng shui-u žuta se smatra bojom kreativnosti, entuzijazma i poboljšanja. Ona je idealna za osobe koje su sklone depresivnim mislima ili im nedostaje životna vedrina. Pomaže u razvijanju poslovanja, napretku, umanjuje probleme u komunikaciji sa drugima. Smatra se idealnom za prostor kuhinje i dečijih vrtića. Žuta boja podstiče kreativnost i dobro raspoloženje. Suviše žute boje u prostoru može pojačati negativna osećanja i izazvati nervozu.

Facebook Comments