Francuski špil karata – značenje

Veruje se da je špil običnih karata za igru nastao u Francuskoj oko XV veka.  Francuski špil karata još uvek se koristi za otkrivanje mističnih tajni koje donosi budućnost. Ovaj špil se sastoji od 52 karte i smatra se idealnim načinom da se saznaju i reše mnoge nedoumice. Svaka simbol na kartama ima svoje posebno značenje:

Srca govore o emocijama, porodici, ljubavi i aspektu sreće.

Dijamanti se odnose na poslove, ulaganja, finansije i sigurnost na materijalnom planu.

Trefovi se odnose na komunikaciju, razgovore, dokumenta.

Pikovi simbolišu neusklađenost, konflikte, ljubomoru, raspravu. Smatraju se kartama upozorenja.

U tumačenju, karte sa brojem sedam odnose se na vremensko razdoblje, odnosno, dan, nedelju, mesec ili godinu.

Osam predstavlja promene. Kada je dominantno dosta osmica to ukazuje na velike preokrete. U pojedinačnom tumačenju, osam dijamanata odnosi se na novac, osam trefova predstavlja vest, osam pikova se odnosi na situacije u drugom mestu, dok osam srca se nadovezuje za ljubav.

Devet se odnosi na raspoloženje osobe. Ukoliko je dominantno više crvenih nego crnih devetki to nam otkriva na mogućnost lakšeg prilagođavanja. Devet dijamanata simboliše iznenađenje, devet srca smatra se najpovoljnijom i predstavlja želje, devet trefova dolazak novih saznanja, devet pikova predstavlja nesuglasice.

Desetke predstavljaju put. Deset srca označava odlazak na zabavu, deset trefova simboliše bolnicu, deset pik označava događaj u večernjim časovima, deset dijamanata predstavlja dosta novca.

Asovi su karte koje se nadovezuju za odluke. Ukoliko je prisutno dosta asova svetlih simbola to znači da će odluka biti lako donešena. No, ako su prisutni asovi sa crnim simbolima to označava otežanja u donošenju odluka. As srca predstavlja zatvoren prostor, as pik označava drugo mesto, as tref je karta koja govori o komunikaciji,  as dijamanata simboliše poklon.

Paž nam govori o komunikaciji sa osobom koju nismo dugo videli. Što je više ovih karata to označava dalju prošlost. Paž srca predstavlja stranca, paž tref odnosi se na prijatelja, paž pik odnosi se na osobu bez skrupila, paž dijamanata osobu koja nije pouzdana.

Dama ili kraljica u tumačenu predstavlja tračeve i ogovaranja. Dama srce predstavlja žensku osobu svetle kose, dama dijamanata ženu crvene kose, dama tref odnosi se na ženu smeđe kose i dama pikova ženu tamne, crne kose.

Kraljevi simbolišu dokumenta. Kralj srce predstavlja čoveka sa svetlijom kosom, kraj tref predstavlja muškarca smeđe kose, kralj pik je čovek crne kose, kralj dijamanata odnosi se na starijeg muškarca.

Facebook Comments