Hvatač snova – blokator negativne energije i loših snova

Poznato je da hvatač snova ima dugu istoriju postojanja. Naime hvatač snova povezan je sa jednom veoma poznatom legendom koja kaže da je stari vrač bio na visokoj planini kada je dobio viziju u kojoj se pojavio Iktomi učitelj mudrosti u obliku pauka. Dok mu se obraćao, pričajući mu o ciklusima života, dobrim i lošim silama, na obruču od vrbe pleo je mrežu ukrašenu perjem, konjskom dlakom i perlama. Kada je završio svoju priču dao je vraču mrežu koja je imala savršen krug sa rupom u sredini. Prema verovanju na mreži  će se zadržati samo dobre reči, a sve loše će otiću u rupu.

No, pored ove legende, postoji još jedna koja govori da majka nije  mogla uspavati svoje dete koje je stalno plakalo. Tada ju  je jedna mudra starica posvetovala da napravi magični talisman koji će odneti sve loše snove, a beba će mirno spavati. Majka je poslušala savet mudre starice ručno je isplela hvatač snova i stavila iznad detetovog kreveta. Te noći dete je mirno spavalo, a noćne more su nestale. Posle toga pročulo se o ovom zaštitnom amuletu, pa su i druge žene počele izradu hvatača snova za svoju decu.

Postoje i druge  manje poznate legende o hvataču snova, ali ovde je pokazan njegov osnovni smisao. Značenja hvatača snova takođe ima puno i ona variraju od naroda i različitih tradicija. Ipak, glavni značaj ostaje nepromenljiv, a to je da hvatač snova presreće i ujedno blokira negativnu energiju, što mu je i osnovni zadatak. On osigurava lepe i mirne snove.

Hvatač snova sastoji se nekoliko delova, a svaki deo ima svoje jedinstveno i specifično značenje i simboliku. Mreža sa čvorovima smatra se najvažnijom jer hvata negativnu energiju i loše snove. Njena simetrija označava harmoniju i sklad. Indijanci veruju da negativna energija koja se uplete na mrežu će nestati i izgubiti se pre nego pronađe put do čoveka. Središte hvatača snova odnosno kamen koji se nalazi u centralnom delu ukazuje na neophodnost zaštite od negativne energije. Perje koje je okačeno na krug hvatača snova ima ulogu da obuhvati svu negativnu energiju.

Hvatač snova može biti ukrašenim različitim motivima i bojama. Kada govorimo o bojama hvatača snova svakako je da one imaju određene karakteristike.

Bela boja simboliše opuštanje i spokoj, ljubičasta boja znači magično povlačenje, žuta simbol sreće, entuzijazma i radosti, roze simbol prijateljstva i ljubavi crvena stavlja akcenat na strast, dinamiku, plava se odnosi na mir, braon i zelena na zdravlje, prirodu, vitalnost, narandžasta na profesionalni uspeh.

Dakle, svaki hvatač snova razlikuje se po bojama pa prilikom izbora treba obratiti pažnju u kom području našeg života treba dodati više pozitivne energije, pa tek onda ga postaviti iznad kreveta na kom spavamo.

Činjenica je da bez sumnje hvatač može zaštiti od svakog zla, a sve češće nosi se u mini obliku kao amulet zaštite. Poslednjih godina hvatača snova se koristi i kao talisman kod profesionalnih vozača, jer se veruje da će ih zaštiti tokom putovanja i osloboditi od umora.

Ovaj drevni mistični talisman preuzeće kontrolu nad lošim snovima i pomoći da se oslobodimo noćnih mora.

Facebook Comments