Jupiter – planeta ekspanzije i prosperiteta

Jupiter, pored Saturna, je planeta koja nam omogućava napredak, rast i bolju adaptaciju u interakciji sa drugima. On osigurava razvoj, a njegov položaj u natalnoj karti između ostalog otkriva nam koliko je pojedinac spreman na prilagođavanje unutar jedne zajednice.

Smatra se da je Jupiter planeta obilja, blagostanja i sreće. On uređuje sposobnost osobe da proširi svoje vidike, donese napredak na intelektualnom, profesionalnom ili psihološkom planu. No, sa druge strane Jupiter može delovati u smislu da pojedinac besciljno luta, vodi neuredan ili beskoristan život.

Ciklus Jupitera traje 12 godina, odnosno, toliko mu je potrebno da obiđe ceo zodijački krug. U tom ciklusu Jupiter donosi mogućnost napretka, prosperiteta, dobrih prilika u mnogim područjima života.

Jupiterov tranzit kroz astrološku kartu na pravi način podstiče i povećava mogućnosti za pojedinca. U svakom zodijačkom znaku Jupiter provede oko godinu dana, a na kuću u kojoj se nalazi daje najveći učinak.

Aktuelan tranzit u određenom znaku označava godinu gde će se: primetiti promena, doći prilike za rast i mnoge pogodnosti, povećati samopouzdanje, biti izraženija spremnost da se preduzmu nove inicijative. To je vreme koje najavljuje i moguć dolazak novog emotivnog odnosa ili realizovati putovanje u inostranstvo.

Ukoliko je tranzitni Jupiter u 4. kući to često donosi povećanje ravnoteže i sklada u porodici, porodičnim odnosima ili daje mogućnost za kupovinu nekretnine, poboljšanje emocionalnog stanja, dolazak novih članova u porodicu.

Ako je tranzitni Jupiter u 7. kući to je vreme kada može doći do novog partnerstva, braka, veće društvenosti ili novih ugovora.

Kada je tranzitni Jupiter u 10. kući osoba može doživeti pomak u karijeri, doći do novih profesionalnih mogućnosti, napretka u poslu, nagrada, povećanja plate, ostvarenja većih rezultata u radu.

Kada je u pitanju veći razvoj događaja to je prikazano aspektima tranzitnog Jupitera sa natalnim Suncem ili Mesecom. No, u slučaju nepovoljnih aspekata Jupitera, opozicija ili kvadrat, može doći do potencijalnih zdravstvenih problema, povećanja telesne težine, depresije, anksioznosti i emocionalne nestabilnosti.

Za ciklus Jupitera treba istaći da su njegovo delovanje i učinci, najviše izraženi u periodu  6, 12, 24, 36, 42, 48, 54, 60, 66, 72, 78. godine.

Vrlo često dolazi do zabune u smislu da je Jupiter planeta koja daje transformaciju. Naime, planete koje utiču na velike promene su prvenstveno Saturn i Pluton, dok Jupiter nema takvu ulogu. On je zadužen za stvaranje novih prilika, šansi, mogućnosti što pojedinac može iskoristiti za individualni napredak i potrebne promene.  Ovo znači da je Jupiter planeta velikih i novih prilika, kao i podsticaj za razvoj, veći stepen rasta i adaptacije.

Facebook Comments