Kakvu poruku nam donosi žuta boja

„Sunce svetlost. Zato što nemam boljeg izraza moram je zvati žutom, žutom kao bled sumpor kao bled zlatast limun. Kako je lepa žuta boja.“ -Vincent van Gogh-

 

 

Iz ugla ezoterije, žuta boja simboliše element Vazduha. Ona je povezana sa magijom, putovanjem, napretkom, intelektom i vitalnošću. U budističkoj tradiciji odnosi se na stabilnost.

Od davnina postoje mnoga kontradiktorna mišljenja vezana za žutu boju.

U tradiciji mnogih naroda predstavljala je energiju vitalnosti i simbol Sunčeve svetlosti kao izvora života. U hrišćanstvu simbolizuje boju prevare, jer  je Juda u trenutku izdaje Hrista nosio na sebi kaput žute boje. U Kini ovo je boja časti. Ova boja oslikava autoritet, mudrost i revitalizaciju. U Kini je tokom perioda od 1644-1911 ovu boju mogla nositi samo kraljevska porodica.

Kakvu poruku nam donosi žuta boja: Žuta boja se kroz dugu povest mitologije povezuje sa pohlepom i  traženjem.

Žuta boja simboliše emotivno i psihološko oslobađanje od svega lošeg u nama samima. Ona predstavlja simboličan put ka pobedi nad sopstvenim strahovima i fokus ka nekim novim vrednostima, uključujući duhovne koncepte.

Ova boja se tradicionalno vezuje za novac. Prema verovanju nekih istočnih tradicija, žuta boja zavesa i tapiserija u domu idealan su način za privlačenje finansijskog obilja.

Žuta boja se tradicionalono poistovećuje sa razdobljem jeseni, transformacijom i žutim plodovima prirode.

U terapiji žuta boja doprinosi ublažavanju depresivnih stanja i povećanju energije. Mnogi naučnici smatraju da žuta boja može poboljšati pamćenje.

U negativnom kontekstu, žuta boja simbol je tuge, lošeg raspoloženja, očaja, bolesti i greha, ali i neiskrenih ženskih osoba.

Osobe koje imaju određenu vrstu averzije prema ovoj boji smatra se da imaju promeljivo raspoloženje ili su doživele velika razočarenja u ljubavi. Muladhara čakra koja se smatra jednom od najvažnijih predstavljena je žutom bojom. Ukoliko je boja aure osobe jako žuta to ukazuje na produhovljenost i jaku energiju.

U astrologiji povezuje sa zodijačkim znakom Lav. Energija ove boje stimuliše mentalno područje, otklanja melanholiju, podstiče mentalnu jasnoću i doprinosi ozdravljenju.

Žuta boja simbolizuje žensku energiju, yin princip, dok u magiji ima učinak na lečenje, vraćanje radosti i harmonije u ljubavni život.

 

Facebook Comments