Karanfil – verovanja, rituali i magična svojstva

Karanfil se još od davnina smatrao cvetom boga Jupitera. Zbog svoje karakteristične lepote i mirisa karanfil se smatra simbolom vernosti i bogatstva. No, u hrišćanskoj tradiciji ovaj cvet  predstavlja stradanje Hrista. Veruje se da je nastao od Bogorodičnih suza, pa je često oslikan kao simbol na mnogim ikonama.

 

 

U Evropi ovaj cvet je postao poznat u periodu XVI veka. Za karanfil se vezuju mnoga kontradiktorna značenja. U Turskoj karanfil je simbol sreće, u Belgiji predstavlja porodični sklad, u Nemačkoj je simbol postojanosti, dok je u Španiji zaštitnik ljubavi. Karanfil je u staro vreme služio ka zaštitni talisman i ljubavna amajlija.

Ova biljka je veoma cenjena zbog svog aromatičnog mirisa i ulja koji se dosta koristi u parfemskoj industriji. Karanfil poseduje mnoga magična svojstva, a najčešće se koristi kao amulet zaštite  od uticaja negativne energije. Veruje se da može neutralisati učinke magije i čarolija.

Mnogi ezoteričari smatraju da miris karanfila odbija negativne uticaje i vraća energiju ravnoteže u prostoru. Osim što služi za energetsko čišćenje prostora, amulet od cveta karanfila u kolima štiti od opasnosti.

Amulet od cvetova karanfila pojačava seksualnu energiju svog vlasnika i štiti od mnogih bolesti.Ovaj cvet osim što je znak poštovanja i ljubavi, štiti od uroka, pojačava istrajnost, daje zaštitu od kletvi, ogovaranja i vradžbina.

U srednjem veku karanfil je korišćen u mnogobrojnim ritualima i čarolijama. Verovalo se da će amajlija sačinjena od  nekoliko različitih karanfila ojačati vitalnu snagu osobe.

Koren i cvet ove biljke najčešće se koristi u ritualima za ljubav i zaštitu od bolesti. No, takođe ogrlica napravljena od cvetova karanfila smatra se moćnim zaštitnikom dece.

Zbog verovanja u čarobne moći ovog cveta do današnjeg dana ostalo je verovanje da devojke koje nemaju sreće u ljubavi mogu privući pažnju suprotnog pola pomoću rituala sa 12 karanfila. Ovaj ritual se radi petkom. Potrebno je kupiti 12 svežih crvenih karanfila i prilikom ulaska u dom reći – energija ovog crvenog cveća razbija sve posledice neprijateljskih čarolija i vraća ljubav u moj život. Zatim se uzima posuda poput čajnika u kome treba da proključa voda. Kada je voda proključala uzima se dvanaest cvetova skinutih sa stabljike i izgovara – crvena je boja ljubavi meni sreću donosi. Ove reči treba ponoviti devet puta i sačekati da se voda sa cvetovima karanfila ohladi. Zatim se 5 narednih dana treba umivati sa ovom vodom, a šestog dana vodu prosuti na prag i reći – moja jubav, moj supružnik, moja stabilnost. Veruje se da je ritual vrlo moćan i da će devojka brzo upoznati svog suđenika.

Facebook Comments