Mistična moć duge kose

Od davnina duga kosa smatrala se simbolom ženstvenosti, energije i vitalnosti osobe. Mnogi od nas čuli su biblijsku priču o Samsonu koji je izgubio svu moć, nakon što je Dalila saznala da sva njegova moć se nalazi upravo u njegovoj dugoj kosi. Iako u savremenom društvu duga kosa, osim što je pokazatelj ličnog stila osobe ili mode, naučno je dokazano da ljudi sa dužom kosom imaju više vitalnosti, manje su depresivni i umorni od osoba koje imaju kratku kosu.

No, u kontekstu magičnih moći duga kosa simbolizuje duhovnu snagu i izvor energije, dok se iz ugla istočnih učenja duga kosa smatra darom prirode. Kod ženskih osoba duga kosa pojačava kreativnost i intuiciju. U nekim azijskim zemljama postoji običaj da devojka isplete određen broj pletenica, u njih uplete zaštitne amajlije koje će je zaštititi od negativnih energija.

Kosa pokazuje našu slobodu, naš odraz u spoljašnjem svetu. Osim ovoga, kvalitet kose takođe ima posebnu simboliku- slaba kosa odražava sklonost ka preljubi, kosa koja je uvek raščupana nosi simboliku tuge ili žalosti za nečim, dok kovrdžava kosa upućuje na nežne osobe i umetničke duše.

Mistična moć duge kose: Boja kose ima svoju jedinstvenu simboliku-plava kosa povezuje se sa Suncem, smeđa sa snagom, dok crvena često inicira na strast i nepokolebljivost osobe.

Indijanci veruju da je kosa odraz sopstvenih misli, a kvalitet kose dobar ili loš naznaka onoga što treba popraviti. U Indiji skupljena kosa u čvor ojačava energetsko polje, podstičući intelektualnu percepciju.

Mistična moć duge kose:  Čin češljanja kose ima važnu ulogu. Kosu je najbolje češljati drvenim češljom od hrasta, breze ili bora, dva puta dnevno, jer se veruje da će na taj način nestati sav nakupljeni umor.  Nakon jedne godine treba kupiti novi češalj, a stari češalj treba zapaliti.

Svaka osoba treba da ima svoj češalj i da ga ne deli sa drugima, jer na taj način može doći do stagnacije, pojačane osetljivosti  ili nedostatka energije.

Ukoliko ženska osoba pati od neuzvraćene ljubavi ili je u razdoblju ljubavne tuge, treba u vreme punog Mesec da odseče krajeve kose. Na taj način oslobodiće se od svih nakupljenih uticaja iz prošlosti. Drevni astrolozi smatrali su da prolaz Meseca kroz znak Bika ima mističnu moć i da tada treba  šišati kosu, jer će se na taj način osoba brže osloboditi stomačnih oboljenja.

U jednom od drevnih rituala smatralo se da će ženska osoba privući svoju srodnu dušu, ukoliko četrnaestog Lunarnog dana izvede ritual sa kosom.

Za kosu takođe postoje brojna verovanja, u nekima od njih strogo se zabranjuje pranje kose ponedeljkom, kao i šišanje u fazi opadajućeg Meseca.

 

Facebook Comments