Običaji i verovanja

U kulturi i tradiciji mnogih naroda postoje različiti običaji i verovanja koja su zadržana i prihvaćena kao vrsta rituala u svakodnevnom životu. Običaji i verovanja za sreću, zdravlje i ljubav su neki od najpopularnijih, ali takođe postoje i oni manje poznati koji štite od zlih duhova, daju zaštitu i pomažu u ispunjenju želja.

 

 

Jedno od poznatih praznoverja  kucanje u drvo povezuje se ispunjenjem želja i srećom. Ovo verovanje datira od keltske tradicije gde je drvo imalo važan značaj  u mnogim obredima.

Posipanje soli u uglove kuće je veoma popularan običaj koji ima simboliku preusmeravanja loše energije od ukućana.

Veruje se da je sreća očistiti dom sa novom metlom na kojoj je napisana reč sreća.

Kada određene osobe vrlo često dolaze u vaš dom, a njihovo društvo vam ne prija, prema verovanju, treba staviti metlu iza desnog  ugla vrata.

Kada se dolazi sa putovanja, kofer se nikada odmah ne otvara, već prvo poprska sa svetom vodom, jer se veruje da će se tako oterati zle sile koje se “prilepe“ za prtljag.

Kod nekih naroda postoji običaj da se cipele nikada ne stavljaju na putnu torbu jer to donosi lošu sreću.

Preteran smeh bez ikakvog razloga, prema verovanju, najava je suza i tuge.

Praznovjerje o crnoj mački može se smatrati dobrim ili lošim. U nekim zemljama se smatra da crna mačka donosi lošu sreću. No, prema drugim verovanjima smatra se da ukoliko crna mačka ide prema vama to donosi dobru sreću.

Postoji staro popularno verovanje da žuta boja odeće ne donosi sreću osobama koje se bave umetnošću. Da bi izbegli negativne posledice ovog verovanja na cipelu treba vezati 3 čvora od vrpci žute tkanine i isto toliko na desnoj od crne vrpce.

Sečenje noktiju u određenim danima prema starom verovanju  može prouzrokovati velike konflikte sa ukućanima.

Ako se prozor otvori pod naletom vetra to predskazuje dolazak važnih vesti.

Od davnina se verovalo da ogledalo akumulira energiju i zato nije preporučljivo ogledati se tokom bolesti.

Dobiti karte za igru na poklon predskazuje dolazak velikih porodičnih problema i nesuglasica.

Postoji verovanje koje kaže da paukovi donose povoljne vesti. Međutim, ubijanje pauka može prouzrokovati njihov  izostanak.

Gubitak rukavice prema verovanju starih naroda ukazuje na dolazak žalosti.

Facebook Comments