Opal – kristal drevnih čarobnjaka

Opal se smatra jednim od najlepših kristala zbog svog vizuelnog izgleda i raznovrsnosti boja. Od davnina ovom kristalu su se pripisivala magična svojstva i moć u predviđanju budućnosti. Rimljani su verovali da opal može privući bogatstvo i zaštititi od bolesti, dok se u srednjem veku smatralo da opal svom vlasniku daje moć nevidljivosti.

Prema drevnom verovanju, bog Oluje bio je ljubomoran na lepotu boga Duge, pa je u besu razbio dugu čiji su delići pali na zemlju i ostali zarobljeni u opalu.

Postoji više od 40 vrsta opala, od kojih su najpopularniji vatreni , crni, beli i žuti opal. Opal se povezuje sa elementom Vode. Smatra se idealnim kristalom za sledeće zodijačke znakove: Škorpija, Ribe, Rak. Opal je kristal harmonije i vernosti. Korišćen kao talisman idealan je za privlačenje uspeha u poslovanju.

U lečenju opal pomaže kod prehlade, bolesti bubrega, probave, infekcija, srčanih i nervnih oboljenja. Takođe, pročišćava krv i stimuliše cirkulaciju. U ajruvedskoj praksi preporučuje se nošenje ovog kristala u zlatnom prstenu.

Zbog svojih čarobnih svojstava spada u jedan od najkorišćenijih talismana u odbrani od crne magije, krađe i nesreća.  Pomaže u jačanju intuicije, kreativnosti, mašte i vizuelizacije. U prošlosti opal je bio omiljeni kristal čarobnjaka i magova. Najveću moć ima u oktobru, u korespondenciji je sa planetom Venerom i Mesecom. Prema verovanju, opal uvijen u list lovora će “zamagliti” vidokrug neprijatelja i njihovih loših namera. Opal u snovima simboliše sreću, obilje, vitalnost i materijalni napredak.

Opal štiti svog vlasnika od negativne energije, zlog oka i uznemiravajućih misli. U nakitu opal treba kombinovati samo sa komplementarnim elementima. S’ obzrom da simboliše energiju Vode ne treba da bude u kombinaciji sa kristalima koji predstavljaju element Vatre i Vazduha.

Neki od najpopularnijih vrsta ovog kristala imaju sledeća obeležja:

Beli opal – podstiče produktivnost i ublažava negativne emocije.

Narandžasti vatreni opal – podstiče seksualnu strast.

Crni opal – pojačava stanje duhovnosti.

Roze opal – pomaže u oporavku od emocionalnih trauma.

Plavi opal – pomaže u izražavanju emocija.

Opal je veoma osetljiv kristal koji vrlo lako može napuknuti usled nagle promene temperature. Najbolje ga je čistiti pod tekućom hladnom vodom ili ostaviti na svetlosti Meseca.

Facebook Comments