Pet elemenata kineskog horoskopa – znak Koza

Osetljiva i saosećajna Koza spada u osmi znak kineskog horoskopa. Osobe rođene u ovom znaku su tihe, spontane i veoma sramežljive. Poseduju mnoge umetničke talente i vrlo su vezane za svoju porodicu. Koza po prirodi nije borbena, pa radije prepušta inicijativu drugim ljudima. Zbog svog dobrog srca i tihe prirode u ljubavi teži romantičnim pertnerima koji će imati dosta razumevanja i strpljenja za nju. Inače, Koza je sklona nagloj promeni raspoloženja i samosažaljenju. Njeni najveći nedostaci du nesigurnost, neodlučnost, nezahvalnost i razmaženost.

Element: Zemlja

Polaritet: Yin

Pravac: Jug – jugozapad

Srećan broj: 12

Boja: Svetlo zelena

Mesec: Jul

Slaže se sa znakom: Svinja, Zec

Ne slaže se sa znakom: Pacov

Vladavina elemenata prema godini rođenja kod znaka Koza:

Metalna Koza  (1931, 1991)

Vodena Koza  (1943, 2003)

Drvena Koza  (1955, 2015)

Vatrena Koza (1907, 1967)

Zemljana Koza (1919, 1979)

Metalna Koza  (1931, 1991): Element metala Kozi omogućava da sakrije od drugih svoju osetljivost i emotivnost. Iako izgleda da ona dobro prihvata kritike, u suštini to joj pravi dosta unutrašnjeg nemira i nespokoja. Ova vrsta Koze teži velikom skladu i sigurnosti na finansijskom, porodičnom i ljubavnom planu. Što se tiče romantičnih odnosa tu može biti veoma posesivna upravo zbog činjenice da je sigurnost za nju najvažnija. Njeni društveni kontakti su u izvesnoj meri ograničeni samo na one osobe  koji žele i mogu biti korisne za njen profesionalni razvoj. Iako odaje utisak mirne i blage prirode, metalna Koza vrlo teško drži samokontorolu i sklona je velikim promenama raspoloženja. Za osobe rođene u ovom znaku veoma je važno da daju veću slobodu osobama oko sebe, izbegavaju posesivnost, ljubomoru i ljutnju.

Vodena Koza  (1943, 2003): Vodena Koza   spada u jednu od najdruštvenijih znakova kineskog zodijaka. Pod uticajem elementa vode, ovaj znak nikada neće nametnuti svoje mišljenje. No, sa druge strane ovaj element doprinosi prevelikoj emotivnosti i osetljivosti Koze.  Osobe rođene u ovom znaku teže da budu voljene i uvek imaju podršku drugih ljudi. Po prirodi su krhke, naglašeno osetljive i ranjive. Iako je prisutna potreba za raznolikošću i ostvarenju novih kontakata, ovde je izražen i aspekt progona od strane drugih ili odabačenosti. Element vode čini ovaj znak vrlo nežnim koji ceni porodičnu udobnost i toplinu. No, vodenoj Kozi često može nedostajati strpljenje, naročito u poslovnom segmentu.

Drvena Koza  (1955, 2015): Prema kineskom zodijaku, drvena Koza je veoma romantična, pravedna i velikodušna. Ona često zapostavlja sebe i svoje planove zbog drugih ljudi. Rođeni tokom vladavine drvene Koze su dosta društveni, ljubazni i spremni uvek da pomognu. Odlikuje ih velika sentimentalnost i težnja da ugađaju željama drugih osoba. Inače, drveni element jača osetljiv i slab karakter Koze. Drvena Koza je spremna da se dosta žrtvuje kako bi očuvala mir i harmoniju. Zbog tendencije da uvek pomogne drugim osobama, Drvena Koza tokom života može naslediti novac iz sasvim neočekivanih izvora.

Vatrena Koza (1907, 1967):Element vatre koji ovde dominira daje inicijativnost, energičnost i dosta kreativnih talenata. Prema kineskom zodijaku, vatrena Koza uvek ostaje verna svojim idelaima, principima i načelima. U poslovnom segmentu voli inovacije, a kreativni talenti joj pomažu da plasira nove ideje. Njena priroda je osetljiva, može biti agresivna ukoliko oseća preveliki pririsak ili ograničenja. Element vatre ovom znaku daje dosta hrabrosti, energije i sposobnost da maksimalno koristi svoje talente. Rođeni u ovom znaku kineskog zodijaka poseduju dosta harizmatičnosti, energije i liderskih sposobnosti. Koza zna kako najbolje da iskoristiti svoj šarm i ima puno trikova kojima privlači pažnju na sebe.

Zemljana Koza (1919, 1979): Zemljana Koza voli porodični život, teži stabilnosti i vrlo je odgovorna. Rođeni u ovom znaku kineskog zodijaka su ozbiljni, sramežljivi i odani u prijateljstvu. Ljubaznost je jedna od njihovih najistaknutijih odlika. Ali, zemljana Koza  ne pokazuje otvoreno svoje emocije i dosta je tajanstvena po pitaju ljubavi. Inače, veoma joj je važna poslovna i finansijska stabilnost i ne voli da gubi novac. Predana je radu i vrlo odgovorna prema svojim obavezama. No, takođe je izuzetno osetljiva i od svih vrsta istoimenog znaka, drvenu Kozu je najlakše povrediti.

Facebook Comments