Pet elemenata kineskog horoskopa – znak Petao

Atraktivan i pun samopouzdanja Petao predstavlja deseti znak kineskog zodijaka. Osobe rođene u ovom znaku smatraju se vrlo organizovanim, jakim, iskrenim i donekle tajanstvenim. Njihove najvažnije karakteristike su preciznost i odgovornost. Odlikuje ih velika ambicioznost i spremnost da se bore svim snagama dok ne ostvare svoje ciljeve. Petao iznad svega vrednuje nezavisnost i slobodu. Ljubitelj je putovanja, mode i zabave. Glavni nedostaci i mane ovog znaka kineskog zodijaka su arogancija, tvrdoglavost, nestrpljivost i egocentričnost.

Element: Metal

Polaritet: Yin

Pravac: Zapad

Srećan broj: 6

Boja: Ljubičasta

Mesec: Septembar

Slaže se sa znakom: Zmija, Bivo

Ne slaže se sa znakom: Zec

Vladavina elemenata prema godini rođenja kod znaka Petao:

Metalni Petao  (1921, 1981)

Vodeni Petao  (1933, 1993)

Drveni Petao (1945, 2005)

Vatreni Petao (1957)

Zemljani Petao (1909, 1969)

Metalni Petao  (1921, 1981): Vodeći element metala ovde pojačava ambicioznost i praktičnost Petla. Njegov brilijantne ideje dolaze do izražaja, kao i dobra moć zaključivanja. Rođeni u ovom znaku kineskog zodijaka su dosta razumni, spremno slede svoj put i ne vole kritike. Metalni Petao uvek očara ljude oko sebe brilijantnim idejama i strastvenim stavom. Od svih vrsta istoimenog znaka, metalni Petao spada u najtvrdoglavije i najkomunikativnije. Teško prihvata nepravdu i neistinu. Međutim, previše nepopustljivosti i destruktivnih tendencija može biti pogubno za metalnog Petla. Ovaj znak kineskog zodijak oseća privrženost ka materijalnim dobrima i bogatstvu, a takođe je zainteresovan za pitanja reformi. Ako ne sledi pravi put postaje ohol, arogantan i grub.

Vodeni Petao  (1933, 1993): Vodeni Petao spada u intelektualne predstavnike istoimenog znaka. Intelektualna sfera, pisanje, komunikacija i izgovorene reči su njegovo najjače oružje. U kineskom zodijaku  važi za inicijativnog i preduzimljivog. Element vode ovde doprinosi jasnoći u mišljenju i praktičnom pristupu. Za razliku od drugih, vodeni Petao nije strog i ne teži žrtvovanju za zajednicu. Rođeni u ovom znaku zodijaka imaju tendenciju idealizovanja i jaku snagu volje. Dosta pažnje posvećuju detaljima, privlači ih oblast medicine, tehnologija, zdravlja. Ove osobe su rođeni istraživači ili naučnici.

Drveni Petao (1945, 2005): Prema kineskom horoskopu, drveni Petao spada u najobazrivije. Element drveta ovde daje sklonost ka detaljnom analiziranju situacija i manjak kreativnosti.  Drveni Petao nije tvrdoglav kao ostali predstavnici ovog znaka. U radu je dosta precizan, ima progresivne ideje i sposobnost da druge uveri u svoje napredne ideje. Odlikuje ga poštenje, pouzdanost i odlična sposobnost rešavanja problema. Nesebično se ulaže za dobrobit ostalih.

Vatreni Petao (1957): Prema kineskom zodijaku vatreni Petao  spada u najtemperamentnije i najaktivnije. Element vatre daje mu dosta snage, odličnu organizovanost i sposobnost da bude vođa. Vrlo je principijalan, marljiv i uvek u potrazi za uspehom. Ukoliko situacija ne ide onako kako on želi, može postati nemilosrdan. Osobe rođene u ovom znaku teže dominaciji, dinamične su i poseduju odlične liderske sposobnosti. Dosta vremena posvećuju svom fizičkom izgledu koji je za njih veoma važan. No, često  zbog ekstremne iskrenosti znaju povrediti osobe oko sebe.

Zemljani Petao (1909, 1969): Izuzetno organizovan, zemljani Petao uvek je fokusiran na produktivnost i detalje. Spada u veoma odgovorne i sposobne za otkrivanje laži i prevara. Element zemlje doprinosi njegovoj analitičnosti i strpljenju. Kao vođa i lider u poslu je dosta pedantan i zahtevan. Voli tačnost, praktičnost i teži jednostavnosti. Zemljani Petao je po prirodi veliki radnik, koji ne voli da rasipa svoje vreme i energiju uzalud. U odnosu na istoimene predstavnike ovog znaka zemljani Petao nema tendenciju ka promeni i voli miran život. Njemu je veoma važna stabilnost, spokoj i novčana sigurnost. Najveći nedostaci su posesivnost, kao i nedostatak suptilnog pristupa.

Facebook Comments