Safir – kamen vernosti i sreće

Reč “safir” u prevodu sa grčkog znači kamen plave boje. Safir se smatra simbolom skromnosti, Božje milosti, istine i čistoće. U astrologiji je povezan sa astrološkim znakom Bik. Osim što je poznat po svojoj plavoj boji, on se takođe može naći u nijansama: žute, roze, zelene i narandžaste.

Safir se tradicionalno vezuje za septembar, a prema verovanju osobama  rođenim u ovom mesecu daje zaštitu od zla i negativnosti. S’ obzirom da spada u jedan od najcenjenijih, safir ima mnoge prednosti, ali i lekovita svojstva:

Umanjuje glavobolju

Pomaže u lečenju infekcije oka

Smatra se idealnim za osobe koje imaju problem sa štitnom žlezdom

Olakšava probleme vezane za groznice i govor

Leči nesanicu

Pomaže da se smanje alergijske reakcije

Ublažava krvarenje

Pročišćava krv

Za žuti safir, koji je simbol Jupitera, smatra se da može umanjiti negativne učinke panike i bolesti srca. Voda u kome je bio safir koristi se u procesu detoksikacije.

U toku srednjeg veku, safir se nazivao “kamenom biskupa”, jer prema legendi predstavlja simbol duhovnih vrednosti. Članovi aristokratskih porodica nosili su safir jer su verovali da će privući Božje blagoslove i sreću. Za safir se takođe verovalo da će zaštititi svog vlasnika od izdaje, dati potrebnu postojanost u veri, ali i odbiti sve loše od hodočasnika na njihovom putovanju.

U hinduizmu safir je povezan sa šestom čakrom koja se odnosi na intelektualnu stranu osobe i intuiciju.  Prema indijskom verovanju, osobe koje nose safir zaštićene su od bolesti i opasnosti ujeda od zmija ili škorpija.

Safir neutrališe iluzuje, zbunjenost, nestrpljenje pomažući osobi da dođe do prave istine. Snaga safira pozitivno utiče na osobe koje su sklone ljutnji ili prekomernoj nervozi. On vraća unutrašnji mir i koncentraciju.

Ovaj kamen bogato plave boje smatra se izuzetno učinkovitim u procesu isceljenja. U mnogim šamanskim tehnikama safir je jedan od najkorišćenijih.

Safir je veoma osetljiv i treba ga čistiti pod mlazom mlake vode i ne izlagati dugo sunčevoj svetlosti. Energija ovog kamena biće pojačana ukoliko se puni zajedno sa gorskim kristalom.

Facebook Comments