Simbolika osinjeg gnezda

Još od antičkih vremena gnezdo je bilo sinonim  doma i porodice. U mnogim tradicijama ose predstavljaju simbol ljutnje, nestabilnosti, dok prema verovanju drugih kultura „duša šamana tražeći put do Boga prelazi u osu.“  U Africi ona je simbol stvaranja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prema opštem mišljenju gnezdo ose ima veoma važnu simboliku. Naime, veruje se da osa ne pravi gnezdo u blizini  doma gde je prisutna negativna energija ili gde su ljudi zli.

 

Veruje se da osinje gnezdo u blizini terase je naznaka vrlo srećnog braka za neudate devojke iz kuće. Takođe, ukoliko osobu ubode osa to je siguran znak obmane, ljubomore, ali i upozorenja vezanih za prevaru. Prema starom verovanju ubod ose može ukazivati da ste uspešno prošli neke životne lekcije i bolna razdoblja života.

 

No, vrlo često ose prave gnezda u blizini prozora doma. Smatra se da je ovo veoma važan znak za ukućane. Na taj način vlasnicima doma ovo je naznaka da su zaštićeni od  mnogih negativnih i zlih uticaja.

 

Ako osobe prave gnezdo u domu to ukazuje na mnoge srećne događaje u životu ukućana.

Ali, prema starom verovanju ukoliko osa iznenada napusti svoje gnezdo koje je u blizini doma, to upozorava na bolesti, loše događaje i patnje koje očekuju porodicu.

 

Simbolika osinjeg gnezda: Ukoliko ose naprave gnezdo u podrumu veruje se da je to predznak uspeha na poslovnom planu. Osinje gnezdo u blizini vrata simbolizuje da vlasnici doma imaju zaštitu i da ih očekuje razdoblje lepih događaja i finansijske stabilnosti. Takođe osinje gnezdo u blizini doma može naslutiti na dobru i plodnu godinu, posebno kod osoba koje se bave trgovinom.

 

 

Osinja gnezda ne treba dirati ukoliko su napravljena u blizini doma u kojoj je trudnica.

 

Prema verovanju, osinje gnezdo nikada ne bi trebalo uništiti, jer  je to vrlo loš znak za osobu i ukućane. Smatra se da će rušenje osinjeg gnezda doneti brojne brige, gubitak zdravlja  i lošu materijalnu situaciju za osobu.

 

Simbolika osinjeg gnezda: Ako ose formiraju gnezda unutar doma veruje se da predviđaju dugu i vrlo hladnu zimu.

 

Ali takođe postoji sujeverje koje kaže da prazno osinje gnezdo koje je ostalo u blizini doma sluti na vreme teških finansijskih nedaća i briga za porodicu.

Facebook Comments