Simbolika perja ptice

Perje ptice imalo je vrlo važnu ulogu  u mnogim drevnim kulturama i tradicijama. Do današnjih dana ostalo je verovanje da kada pronađeno ptičije pero to je znak više sile i posebne duhovne poruke.

U zavisnosti od boje pronađenog pera, značenja mogu biti različita. Veće, duguljasto belo pero ukazuje da će osoba morati da napravi izbor vezan za porodicu ili karijeru u narednih nekoliko dana.  No, ukoliko pronađete malo belo pero, to je često naznaka dobrih i srećnih događaja koji vas očekuju. Crno perje ima nešto drugačiju simboliku i smatra se da nam ukazuje na prisustvo određenih negativnih uticaja u životu. Ako neudata ženska osoba pronađe dva pera rode, veruje se da će se te godine udati.

Međutim, simbolika  boja perja se razlikuje. Kod indijanaca boje perja imaju sledeća značenja:

Belo pero  – simbol mira, blagoslova, duhovnosti.

Žuto pero- zadovoljstvo, intuitivna percepcija, radost, jaka energija.

Crveno pero- vitalna energija, materijalna sigurnost, snaga.

Narandžasto pero – promene, kreativnost, promene.

Roze pero –sklad, harmonija, prijateljstvo, odanost.

Plavo pero- zaštita, viša znanja, duhovnost, inspiracija.

Sivo pero- prilagodljivost, spokoj.

Zeleno pero-  ozdravljenje, dobrobit, blagostanje.

Ljubičasto pero- povezanost sa duhovnim svetom.

Braon pero- istrajnost, prijateljstvo.

Crno pero- period transformacije, negativna energija, predznak opasnosti.

 

Postoje brojni rituali i običaji koji se povezuju sa perjem ptice. Prema jednom starom verovanju u odeću treba ušiti pero ptice- jer će ono biti zaklon za svaku vrstu negativne energije ili magije upućene za samu osobu.

Gavranovo i orlovo pero koristi se u ljubavnoj magiji, ali i za zaštitu od porodičnih svađa.

Pero od ptice carić koristi se za zaštitu.

Pero goluba nikada se ne koristi u magiji, niti ritualima. Ono samo po sebi  daje zaštitu od zla, jer je golub simbol Svetog Duha.

Sokolovo pero koristi se kao amajlija za putovanje, za zaštitu od svih vrsta opasnosti, za dobar ishod u pravnim sporovima. Ovo pero stavljeno u blizini ulaznih vrata odbiće svu negativnu energiju upućenu vlasnicima doma. Sokolovo pero jedno je od glavnih elemenata pri pravljenju talismana za isceljenje.

Pero lastavice donosi mir, ljubav i sreću.

Pero sove veoma je moćno. S’ obzirom da je sova ptica koja je glasnik iz nevidljivih svetova, njeno pero koristi se u ritualima za poboljšavanje intuicije i mističnih znanja.

Pero pauna daje zaštitu od veštica, povezuje se sa preporodom i obnovom.

Svako ptičje pero ima svoju posebnu namenu. U razdoblju opadajuće faze Meseca određena ptičja perja se koriste za rituale-čišćenja negativnih energija u domu i za neutralisanje energije svađe među zaljubljenima i bračnim parovima. Prema drevnim legendama i predanjima, perje nosi u sebi energiju ptice i kada ga nađemo ono nam je znak duhovne  poruke i jasan pokazatelj nečega važnog što nas očekuje.

Facebook Comments