Šta nam govori mesec venčanja

Svadbena verovanja se razlikuju od naroda do naroda. Jako je puno običaja, rituala ali i samih verovanja za koje se smatra da će ulepšati život mladencima, doneti im dosta dobre sreće i blagostanja.

Ovde ćemo navesta neka od narodnih verovanja koja su se održala do današnjeg dana.

Veruje se da ukoliko mladenci sklope brak tokom februara meseca to im može doneti puno sreće i porodičnih radosti. Ovo je mesec koji se vezuje za plodnost, pa se veruje da ce budući bračni par imati veliko potomstvo.

Ukoliko mladenci sklope brak u avgustu veruje se da će imati bogat društveni život koji će obilovati brojnim zabavama i velikim brojem prijatelja.

Septembar se smatra, za buduće mladence, možda najpovoljnijim mesecom jer se veruje da ce supružnici imati lep i miran život.

Mesec januar je jedan od najnepovoljnijih meseci prema narodnom verovanju kada je brak u pitanju. Smatra se da početak zime ne može doneti radost bračnom paru, jer bi žena mogla ostati udovica.

Mesec maj je prema narodnom verovanju jedan od nepovoljnih meseci kada je sklapanje braka u pitanju. Veruje se da će se mladenci posle kratakog vremena razvesti i da će brak biti pun nerazumevanja. Takođe veruje se da će budući mladenci imati problem sa podelom finansija.

Mesec jul spada u nepovoljne mesece za sklapanje braka kao i mesec oktobar. Brak sklopljen u nekom od ova dva meseca doneće bračnim saputnicima dosta konflikata, sukoba i rastanak.

Ukoliko budući mladenci žele da žive daleko od mesta rođenja onda se prema narodnom verovanju brak treba sklopiti tokom marta, eventualno aprila meseca.

Pored povoljnih i nepovoljnih meseci za sklapanje braka treba uzeti u obzir i Mesečeve mene, ali i sam uticaj lunarnog dana, kako bi buduće mladence   pratila sreća u zajedničkom životu.

Ulazak u brak je veoma važan čin za buduće mladence, pa treba sagledati sve elemente, potencijale, mogućnosti i naravno ipak uzeti u obzir i pojedina narodna verovanja kako bi sa što više pozitivnih aspekata ušli u bračnu zajednicu. U svakom slučaju izbor ostaje na budućim mladencima.

Facebook Comments