Tarot karte i četiri elementa

Da bi na pravi način dekodirali tarot simbole, prvo ih moramo razumeti. Svaka tarot karta analogna je određenoj situaciji, osobi ili događaju. Simbolika karata izražena kroz tajanstven svet četiri elementa ukazuje nam na veliki raspon mogućnosti, način kako koristimo svoju kreativnu energiju i date prilike.

SONY DSC

U osnovna četiri tarot  elementa ubrajamo – element vode, vazduha, zemlje i vatre. Svaki od njih ima svoju važnost i tek kada razumemo njihovo pojedinačno značenje možemo doći do boljeg razumevanja opšte situacije.

Prema verovanjima starih naroda svaki od ova četiri elementa je imao svoje jedinstveno značenje. Vazduh kao sinonim za toplo ili hladno, vatra pokazatelj vreline, zemlja i voda svojstva hladnoće.

Četiri elementa danas su veoma važna u mnogim područjima ezoterije i magijskim ritualima. U astrologiji i tarotu imaju poseban značaj.

Značenja četiri elementa:

Element Voda

Element Voda nadovezuje se za regeneraciju, očišćenje, kreativnost, emocije, spoznaju, percepciju. To je simbol toka koji može biti postojan ili promenljiv. Godišnje doba koje predstavlja je leto. U astrološkoj je korespondenciji sa znakovima Rak, Škorpija i Ribe. Boja koja simboliše element vode je plava. Označava simbol pehara.

 

Element Zemlja

Element Zemlja se vezuje za stabilnost, postojanost i izdržljivost. U tarotu označava simbol pentakla i materijalni segment života.  Tradicionalno prikazuje sigurnost, a njegova boja je zelena. U astrološkoj korespondenciji je sa znakovima Bik, Devica i Jarac.

 

Element  Vazduh

Element Vazduh prikazuje komunikaciju, dinamiku, akciju, inicijativu i preduzimljivost. Međutim, on ujedno govori o zabrinutosti i bolestima. Tradicionalno njegova boja je žuta. U tarotu predstavlja simbol mačeva, dok se u astrologiji vezuje za znakove Blizanci, Vaga i Vodolija.

 

Element Vatra

Element Vatra odnosi se na životnu silu, snagu, entuzijazam, strast, snagu volje i istrajnost. Boja koja predstavlja ovaj element je crvena. U tarotu prikazuje simbol štapova, dok se u astrologiji nadovezuje za zodijačke znakove Ovan, Lav i Strelac.

 

Četiri elementa u tarotu smatraju se korenom ovog drevnog ezoteričnog sistema i pomažu nam da jasnije sagledamo pojedine segmente života, bilo da se radi o vlastitim potencijalima ili o nekom drugom području. Na osnovu njih pojedinac dobija uvid gde je energija u opadanju, a gde je prisutna ravnoteža i stabilnost. Na osnovu ovog jednostavnog opisa četiri elementa tarot omogućava da se donesu bolje odluke i dobiju detaljne smernice o tome kako delovati i šta treba slediti kako bi došlo do potrebnog podsticaja i poboljšanja.

Facebook Comments