Tirkiz – amulet ljubavi, materijalnog blagostanja i zaštite

Tirkiz je bio jedan od najomiljenijih ukrasa drevnih Egipćana. Plavi tirkiz koji se drugačije naziva „kamen neba“ Asteci su smatrali da predstavlja okamenjene suze boginje neba.

Kod drevnih civlizacija prsten sa plavim tirkizom predstavljajo je simbol odanosti i ljubavne vernosti. Veruje se da tirkiz ima magična dejstva i da ušiven u odeću voljene osobe donosi zaštitu u ljubavi. Tirkiz je jedan od najpopularnijih ženskih amuleta, koje štiti i donosi sreću.

Plavi, beli i zeleni tirkiz menjaju svoje boje pred promenu vremena. Za tirkiz se veruje da uspostavlja mir, vraća sklad i harmoniju među posvađanim osobama. No, za ovaj kamen karakteristično je da će doneti nesreću osobi  koja ima zle namere prema drugima ili neprijateljske želje. Osim što privlači sreću i obilje, tirkiz ublažava patnje i štiti od opasnosti.

Tirkiz se smatra svetim kamenom na Tibetu i jedan je od najmoćnijih kristala iscelitelja. On pomaže kod bolesti nervnog sistema, ublažava negativne posledice hormonalnog disabalansa i povećava imunitet.

Tirkiz nošen kao amulet u srebru služi za zaštitu od košmara. Postoji verovanje da će tirkiz nošen kao privezak izlečiti bolest jetre. Amajlija od tirkiza sačuvaće svog vlasnika od učinaka negativne energije i uroka. Osobe koje često putuju  talisman od tirkiza će sačuvati od svih opasnosti i nevolja.

S’ obzirom da ima veoma jaku energiju tirkiz u zlatu privuće će materijalno obilje i prosperitet. On poseduje Yin karaktersitike i koristi se u lečenju grlene čakre. Smatra se idealnim kristalom za zodijački znak Bika i Strelca, jer će ih sačuvati od opasnosti.

U mnogim arheološkim iskopinama egipatskih grobnica pronađeni su ukrasi od ovog kristala u obliku ribe i luksuzan nakit.

Tirkiz spada vrlo snažan amulet. On štiti vlasnika od trovanja, a nošen u prstenju i narukvicama daje zaštitu od siromaštva.

Postoje mnoga sujeverja i verovanja povezana sa tirkizom. Smatra se da je on kristal meseca decembra i da će svim osobama rođenim u tom razdoblju doneti veliku sreću. Tradicionalno, boja ovog kristala povezuje se sa pobedom i zaštitom od zla. Prema nekim sujeverjima veruje se da će tirkiz izgubiti brzo svoju magičnu moć ukoliko vlasnik ima poroke.

Za kuglice od tirkiza se veruje da će vratiti mir osobama koje su doživele veliko ljubavno razočarenje, ali takođe postoji verovanje da tirkiz privlači pažnju suprotnog pola.

Tirkiz vraća samopouzdanje, privlači prosperitet i tradicionalno se smatra simbolom uspeha, mudrosti i prijateljstva.

Energija ovog kristala je veoma moćna i on se često koristi u magijski ritualima za zaštitu, privlačenje pozitivnih promena u periodu kada se Sunce nalazi u zodijačkom znaku Strelca.

 

Facebook Comments