Tranzit Saturna

Saturn spada u jednu od najvažnijih planeta, a njegov tranzit predstavlja temelj za dalji razvoj i način kako se osoba prilagođava okolnostima. Saturn simboliše odgovornost, disciplinu, trajnost i autoritet. Položaj Saturna u tranzitu u natalnoj karti prikazuje ono područje života koje će biti testirano u aktuelnom periodu.

Kuća gde se nalazi Saturn označava područje gde vlada napetost i sve ono na šta treba obratiti više pažnje. Formirani aspekti drugih planeta sa tranzitnim Saturnom povezuju se sa onim obrascima ponašanja gde je potrebna ponovna procena.

Tranzit Saturna često se povezuje sa događajima koji su potpuno van kontrole i sa brojnim neugodnim sudbinskim prevratima. Međutim, treba imati na umu da Saturn takođe simboliše vreme kada se mora preuzeti odgovornost za sve ono što je osoba vešto izbegavala. Tranzit Saturna utiče na sudbinske događaje i odraz je sopstvenih akcija. No, bez obzira koliko god tegobne rezultate daje tranzitni Saturn, to je ujedno vreme koje zahteva veliku pažnju pojedinca.

Kada je tranzitni Saturn u određenoj kući horoskopa tada treba obratiti veliku pažnju na probleme koji se ovde mogu pojaviti. Tada se treba usmeriti na to područje i otkriti kako se odnositi ka tom životnom segmentu. Ukoliko postoji otpor osobe prema promenama, Saturn će inicirati velike teškoće i probleme. Tuga, frustracije, bol, depresija, emocionalni gubici naznaka su postojeće neprilagođenosti.

U slučaju kada tranzitni Saturn formira aspekt kvadrata ili opoziciju sa drugim planetama (Jupiter, Neptun, Mesec, Pluton, Merkur, Venera, Uran, Sunce, Mars) to može inicirati dosta gubitaka, promena, nestabilnosti, veliku finansijsku krizu, mrzovoljnost ili neprijatne situacije. Kada tranzitni Saturn formira aspekt kvadrata to zahteva od pojedinca dosta zalaganja i prilagođavanja jer  u suprotnom može doći do brojnih ograničenja, potisnutih strahova i problema. Na primer, tranzitni Saturn u aspektu sa Marsom odnosi se na vreme depresije, velike krize, gubitka vitalnosti, ljutnje, bespomoćnosti, frustracija, ranjivosti, sukoba.

Kad tranziti Saturn pravi loše aspekte sa planetama u natalnoj karti tada su aktuelni zastoji, izolacija, depresija, nedostatak novčanih sredstava, siromaštvo ili ozbiljni problemi. To od pojedinca zahteva veliki napor kako bi došao do transformacije, veće odlučnosti i samodiscipline. No, sa druge strane tranzit Saturna treba posmatrati kao neophodan i nužan korak za razvoj i rast.

Tranzit Saturna označava period učenja, sticanja novog životnog iskustva i može biti jedno od najvažnijih životnih lekcija. Uopšteno, tranzit Saturna uči nas da negativan način razmišljanja, agresivnost, mržnja i ljutnja  su obrasci koje treba izbegavati i koji će nas odvesti da tonemo sve dublje do potpunog duhovnog siromaštva, tuge i velike depresije.

Ovaj tranzit treba koristiti za menjanje negativnih stavova, analiziranje uzroka postojeće situacije, opraštanje loših postupaka drugih ljudi, razumevanje posledica dela. Tada se treba okrenuti ka novom životnom smeru koji će privući samo dobre stvari, napredak i poboljšanje.

 

Facebook Comments