Verovanja: Ceremonija venčanja

Ceremonija venčanja od davnih vremena podrazumevala je i niz tradicionalnih običaja za koje se verovalo da će doneti sreću budućim mladencima i zaštititi ih od zlih sila. Stari narodi imali su svoja verovanja i na poseban način poštovali svadbene običaje.

 

 

Verovanja -nešto novo, nesšto staro, nešto pozajmljeno i nešto plavo

Verovanje da mlada mora imati nešto novo, staro, pozajmljeno i plavo datira još iz drevne engleske tradicije. Naime, nešto staro označavalo je održavanje veze sa porodicom i posle ulaska u bračnu zajednicu. Nešto novo označavalo je stvaranje novog odnosa koji će biti dugoročan i ujedno doneti sreću. Nešto pozajmljeno smatralo se činom poštovanja prema bliskim osobama i prijateljima. No, najzanimljiviju simboliku ima “nešto što je plave boje”. Naime, kao simbol postojanosti, plava traka bila je izraz vernosti još u drevnom Izreaelu.

Verovanja-nepovoljni meseci za venčanje

Ne treba zapostaviti činjenicu da se prema mnogim verovanjima maj mesec smatra nepovoljnim za venčanje, kao i mesec novembar jer to ne donosi nesrećan brak. Naime, novembar je mesec kada se udaju udovice.

Veovanja – nepovoljan dan za venčanje

Subotom se nikada ne treba venčavati jer je to dan posvećen planeti Saturn. Iz perspektive numerologije to je daleko od svih odgovarajućih dana, naročito za osobe koje imaju dosta brojeva 1 u datumu rođenja. Brak sklopljen ovog dana predočava da u zajednici neće biti dovoljno kompromisa i tolerancije.

Verovanje – bacanje venčanog buketa

Nakon obreda venčanja mlada baca buket sa cvećem preko preko levog ramena. Devojka koja uhvati buket cveća veruje se da će biti buduća nevesta.

Verovanja – svadbeni darovi i kolač

Mladoženjina majka treba da daruje mladence darovima među kojima treba da bude kolač u obliku konja ili sa likom konja kako bi mladenci bili napredni u bračnoj zajednici.

Verovanja – nazdravljanje iz dubokih čaša

Pre svadbenog ručka mladenci treba da nazdrave vinom iz dubokih čaša.

Verovanja- sečenje svadbene torte

Posle svadbenog ručka mladenci zajedno  seku tortu i dele je sa ostalim gostima. Odbijanje degustacije svadbene torte smatra se da donosi lošu sreću mladencima.

 

Verovanja – novčani darovi u cipeli

Tokom svadbenog ručka skupljju se novačni darovi za mladence u svadbenu cipelu koja je spremljena specijalno za tu namenu.

Verovanja – svadbene igre

Kada se završi svadbeni ručak i iseče svadbena torta, mladenci zajedno sa svojim gostima igraju posebne igre poput igre prerušeni ciganin i na taj način uz humor se proriče budućnost mladenaca.

Verovanja- prenošenje preko kućnog praga

Mladoženja mora preneti mladu preko kućnog praga na ulazu u novi dom kako bi se sprečila nesreća. Ova tradicija vuče korene iz srednjovjekovne Evrope i povezivala sa ispunjenjem bračnih zaveta. U drevnim tradicijama i kulturama, kućni prag smatrao se “izvorom” zlih duhova koji vrebaju  dušu neveste.

Ove prekrasne tradicije i verovanja su očuvani simboli prošlosti, koji su prisutni  u mnogim savremenim tradicionalnim svadbenim običajima.

Facebook Comments