Zdravlje i lunarni kalendar

Mesečeve faze imaju različit uticaj na zdravlje čoveka.  Poznato je da tokom faze punog Meseca dolazi do pojačane napetosti u organizmu ( naročito kod žena )i pogoršanja zdravlja, dok je u fazi mlađaka prisutna osetljivosti kod muškaraca, pojačana je aktivnost metabolizma, a gornji deo tela je više aktivan. Svaka faza Meseca ima svoje karakteristike, a Lunarni dani imaju svoju određenu vrednost i moć. Drevni astrolozi davali su poseban značaj lunarnom kalendaru uz pomoć koga se moglo otkriti mnogo specifičnih informacija vezanih za zdravlje i oporavak.

Prvog lunarnog dana nije preporučljivo jesti vruću hranu, tada treba izbegavati unos alkohola i više se posvetiti sportskim aktivnostima. Ovog dana fizičko telo je slabo, a energija niska, pa je moguća pojačana razdražljivost.

Drugi lunarni dan je idealan za odabir novih fizičkih aktivnosti i vežbi. Tokom ovog dana preporučuje se unos biljne hrane.

Trećeg lunarnog dana povoljno je baviti se intenzivnim vežabama i sportskim aktivnostima. Više pažnje treba posvetiti zdravlju.

Četvrti lunarni dan  je posebno povezan za oči i vid. Smatra se da su ljudi ovog dana osetljivi,  da lako gube energiju, pa se ne preporučuje šišanje kose ili popravka zuba.

Petog lunarnog dana treba izbegavati unos mesa i hrane životinjskog porekla. Veruje se da je ovo dan koji ima posebnu energiju i dan kada čovek može zaštititi svoje suptilno telo od negativnih energija i bolesti.

Šesti lunarni dan povoljan je za sve kozmetičke tretmane na bazi prirodnih sastojaka. Gornji deo tela može biti osetljiviji, pa je potrebno što više biti na svežem vazduhu.

Sedmog lunarnog dana ne preporučuje se vađenje zuba, dok se hronične bolesti mogu pogoršati. Ovaj dan smatra se dosta nepredvidljivim.

Osmi lunarni dan je idealan za čišćenje organizma od nakupljenih toksina. Ovog dana je potrebno biti oprezan jer su mogući padovi i povrede.

Deveti lunarni dan smatra se izuzetno nepovoljnim za telo i organizam, pa se ovog dana treba dodatno čuvati, jer je moguće trovanje hranom ili problemi sa srcem.

Deseti lunarni dan  nije povoljan za odlazak u saunu ili tretmane za kožu. Veruje se da ovog dana treba izbegavati dodatna opterećenja.

Jedanaesti lunarni dan smatra se povoljnim za početak dijete, rad i aktivnost. Ovog dana treba izbegavati dodatno opterećivanje kičme.

Dvanaesti lunarni dan je vrlo povoljan za lečenje i vodene tretmane. Smatra se tada treba uzimati dosta tečnosti, vode i izbegavati stresne situacije.

Trinaestog lunarnog dana preporučuju se kozmetički tretmani. Međutim, trinaesti lunarni dan karakteriše specifična energija  koja može negativno da utiče na naše zdravstveno stanje, pa je potrebno dodatno biti oprezan.

Četrnaesti lunarni dan  predočava da treba umanjiti unos  slatkiša i unos gorkih napitaka. Tokom ovog dana preporučljivo je uzimati orahe. Veruje se da danas može doći do poboljšanja kod osoba koje imaju dugogodišnje bolesti.

Petnaesti lunarni dan je u suštini nepovoljan za zdravlje. Ovog dana treba uzimati mahunarke koje će vratiti potrebnu energiju i vitalanost. Vrlo je važno izbegavati konflikte i svađe  jer će one dovesti do iscrpljenosti organizma.

Šesnaestog lunarnog dana nije preporučljivo konzumirati meso, ni pečurke. Smatra se da je ovaj dan povoljan za sve vrste fizičkih vežbi, odlazak u prirodu i duge šetnje.

Sedamnaestog lunarnog dana može biti prisutno promenljivo raspoloženje. Ovog dana treba izbegavati uzimanje lekova.

Osamnaestog lunarnog dana preporučuje se unos vegeterijanske hrane i post. Ovog dana treba izbegavati alkohol i dugo spavanje.

Devetnaesti lunarni dan povezan je sa napetošću i pojavom depresivnog raspoloženja. Ovog dana emocije treba držati pod kontrolom i savladati strahove.

Dvadesetog lunarnog dana treba primenjivati tretmane za revitalizaciju tela i izbegavati dodatno naprezanje očiju. Ovog dana ne preporučuje se meso, ni alkoholna pića.

Dvadeset prvi lunarni dan ima dvojnu prirodu.  Smatra se da što više vremena treba provesti na svežem vazduhu i izbegavati stresne situacije.

Dvadeset drugi lunarni dan nije povoljan za zdravlje. Ovog dana treba konzumirati hranu koje ima biljno poreklo, dok se posebna pažnja mora obratiti na kičmu.

Dvadeset treći lunarni dan ukazuje da se treba suzdržavati od masne hrane, izbegavati šišanje kose i noktiju. Ovog dana nisu preporučljivi hirurški zahvati.

Dvadeset četvrti lunarni dan povoljan je za fizičke aktivnosti na otvorenom, vraćanje tela u dobru formu i konzumiranje čajeva. Priroda ovog dana ne donosi opasnost od bolesti.

Dvadeset peti lunarni dan treba posvetiti duhovnoj sferi, opuštanju i meditaciji. Ovog dana ne treba preterivati sa fizičkim aktivnostima.

Dvadeset šesti lunarni dan može dovesti do veće potrošnje energije. Ovog dana treba konzumirati što posniju hranu i uzdržavati se od teškog fizičkog rada.

Dvadeset sedmi lunarni dan povoljan je za komunikaciju i veću dinamiku. Ovog dana organizam ima više energije.

Dvadeset osmi lunarni dan povoljan je čišćenje organizma od toksina. Ovog dana preporučuje se post, ali više računa treba povesti o krvnom pritisku i emocionalnom stresu.

Dvadeset deveti lunarni dan smatra se jednim od težih dana u lunarnom kalendaru. Ovog dana preporučuje se post, uzdržavanje od mesa i mleka, alkohola i cigareta. Za zdravlje – ovo je nepovoljan dan, pa energiju treba držati u balansu koliko god je to moguće.

Facebook Comments