Zlato – simbol moći i uspeha

Zlato je još od drevnih vremena bio je simbol bogatstva, dugovečnosti, uspeha i vitalnosti. Mnoge civilizacije zlato su povezivale sa Suncem. U brojnim arheološkim iskopina drevnih kultura pronađeni su zlatni predmeti sa kristalima čija je namena bila da zaštite od svih zlih sila i uticaja.

U Kini ovaj metal se odavina smatrao Yang simbolom. Ovaj plemeniti metal u ezoteričnom smislu predstavlja energiju Sunca, elementa Vatre, muškog božanstva i vernosti. Zlato predstavlja aspekte najvišeg stepena moći. No, sa druge strane zlato je imalo i negativnu simboliku koja je povezivana sa pohlepom.

Ono po čemu je zlato najviše poznato jeste njegov uticaj kroz lepotu nakita. Smatralo se da zlato privlači bogatstvo, pa je zato nakit od zlata bio najviše cenjen. Za zlato se može reći da u sebi ima jaku snagu koje može otkloniti mnoge negativne uticaje iz tela.

Stari narodi su verovali da nošenje zlatnog prstena na srednjem prstu može privući energiju ljubavi. Zlatni nakit je poznat po svojoj lekovitosti, jer ojačava imunitet i poboljšava rad srca. Kada zlatni nakit počne da tamni on uvek predočava na dolazak neprijatnih dešavanja. No, ukoliko naš nakit postane “lakši” veruje se da je to predznak oporavka u slučaju bolesti i dolaska obilja u naš život.

U folklornom smislu zlato je bilo odraz grandioznosti, ali i ukras mnogih religijskih simbola.

Tradicionalno, zlatno prstenje koje se dobija na venčanju smatra se simbolom večitog sjaja za mladence i njihovo zajedničkog bogatstva.

U staro vreme koristila se zlatna voda koja se pripremala na poseban način, a čija uloga je bila u popravljanju zdravstvenog stanja i vraćanja vitalne energije. Iako je retkost i danas se pravi zlatna voda, ali je neophodna činija od čistog zlata. Ova voda se ostavlja na Suncu nekoliko dana, nakon čega se pije određen broja dana.

Zlato u savremenom svetu ima veliku primenu u tretmanima za zdravlje. Nošenje zlatnog nakita sa određenim kristalima otklanja depresiju, negativnu energiju, psihičke probleme i ublažava uticaje srčanih oboljenja. U određenim terapijama ozdravljenja veoma je važno koristiti čisto zlato.

Zlato tradicionalno simbolizuje zodijački znak Lava i simbol Sunca, pa se smatra da donosi sreću svim osobama rođenim u ovoj astrološkoj dekadi.

Osim što je simbol čistoće, zlato nošeno kao nakit može neutralisati svaku vrstu stajaće energije, dajući vitalnost i sreću osobi koja ga nosi.

 

 

Facebook Comments