Veruje se da su amazonit u dalekoj prošlosti  koristili drevni mudraci za mnoge obrede, rituale, izradu amajlija i talismana.

Amazonit je poznat kao kristal sreće, obilja i uravnoteženja Yin –Yang energije. Smatra se da podstiče ravnotežu i blokira sve negativne uticaje energije. On je najčešće zeleno plave boje. Veruje se da je u Egiptu bio korišćen za amajlije, nakit i talismane.

S’ obzirom da predstavlja zaštitnika ognjišta, do današnjih dana zadržan je običaj da se tokom izgradnje kuće položi u temelj. Ukoliko se jedan mali komad amazonita nalazi u domu, tu će vladati mir, stabilnost, a supružničke veze će biti ojačane.

Drevni narodi su koristili amazonit kako bi se zaštitili od bolesti glave i za podmlađivanje. Veruje se da osoba koja nosi komad amazonita ušiven na desnoj strani odeće tokom opadajuće faze Meseca neće imati problem sa viškom kilograma. Prema predanju, amazonit nikada ne može dugo ostati u vlasništvu neiskrene i loše osobe, bar ne dok se amazonite ne „osveti”otkrivajući vlasnikove loše strane.

U astrologiji je povezan sa zvezdom Pollux, a mogu ga nositi svi zodijački znakovi, no, najviše je preporučljiv za blizance, vage i vodolije. Ovaj kristal takođe pogoduje kreativnim osobama, jer pojačava njihovo naduhnuće. Sve više amazonit kao amajliju koriste ženske osobe kojima može dati potrebnu snagu da izdrže sve testove vremena, prebole rastanak sa voljenom osobom i vrate sreću.

U području zdravlja njegova lekovita svojstva pomažu kod glavobolje, smanjenja krvnih ugrušaka, reume i čišćenja kože. Amazonit doprinosi smanjenju nervne razdražljivosti, trauma, vraćajući sve čakre u balans.

Smatra se da može dati izlečenje kod bolesti grla i pluća. On podstiče regeneraciju, vrlo je delotvoran kod bolesti štitne žlezde i grla. Pomaže kod bolesti zglobova, uklanjajući sve one suvišne naslage soli. On je odličan izolator od elektromagnetnog zračenja- računara, mobilnih telefona.

Njegova popularnost sa godinama je sve veća, što zbog lepog izgleda, ali i zbog mnogih zaštitnih svojstava. Ovaj kristal ostavio je veliki trag kroz istoriju, a arheolozi su ga pronašli u mnogim iskopinama i grobovima drevnih egipćana.