Simbolika ogledala je mnogobrojna. Ogledalo je simbol istine, stvarnosti i realnosti onoga ko se u njemu ogleda. Za ogledalo se može reći da je nezaobilazni predmet u našem svakodnevnom životu.  Njega krase čarobna svojstva i često se koristi kao sastavni deo magijskih rituala.

Naš odraz u ogledalu je „susret duše sa istinom“. Od antičkog doba bila su poznata magična svojstva ogledala. U drevnom Egiptu postojao je običaj da se proces oblačenja obavi ispred ogledala u vremenu kada se Sunce nalazi iznad horiznota. Mnogi narodi verovali su da je ogledalo most između fizičkog i duhovnog sveta.

 

Čarobna snaga ogledala: Do današnjeg dana ostala su mnoga verovanja za ogledalo. Jedno od najpoznatijih je značenje razbijenog ogledala – koje se smatralo lošim znakom. No, takođe postoji verovanje da se žene tokom ciklusa ne smeju ogledati, kao ni tokom olujnog vremena, jer se na taj način prenosila „slabost“ na samu osobu. Svi ovi predznaci bili su zastupljeni u drevnim razdobljima.

 

Ogledalo se poistovećivalo sa Suncem, ali i dobrom srećom, ukoliko se nosilo kao talisman. U današnje moderno vreme ovaj simbol mističnih svojstava često se spominje kroz koncept Feng shuia. Naime, mnogi stručnjaci iz ove oblasti smatraju da nepovoljan položaj ogledala aktivira lošu energiju u domu. U budističkom učenju ogledalo se smatra simbolom istine i čistoće, dok je u hinduizmu „podsetnik“ istine onakva kakva jeste. U islamu ogladalo predstavlja čisto srce.

 

Mnogi mistici, parapsiholozi, ali i vidovnjaci smatraju da ogledalo reflektuje suptilne svetove na veoma tajanstven način. Ogledalo može prikupiti mnoge  pozitivne ili negativne odraze spoljnjeg sveta.  Ukoliko se vlasnik ogledala nalazi u razdoblju nevolja, tuge ili bolesti često se dešava da ogledalo pukne ili da se njegov okvir okrnji. Zato se prema verovanju ogledalo mora zameniti. No, takođe se smatra da se ogledalo treba čistiti svaki dan, sa malo svete vode, kako bi sve negativno prikupljeno u njemu bilo neutralisano i smanjila se neravnomerna energija.

 

Čarobna snaga ogledala: Ogledalo je poslednjih godina dosta korišćeno kao amulet u zaštiti od ljubomornih i zavidnih ljudi. Malo okruglo ogledalo najpre se opere pod tekućom vodom, zatim se njime pređe preko plamena sveće, nakon čega osoba u njemu treba ogledati oči.

Ovaj amulet se može nositi u levom džepu odeće ili tašne. Veruje se da će odbiti svu lošu energiju vraćajući je ka smeru odakle je poslata.

 

Prema legendi, samo jedno od sto ogledala ima velike magične moći u sebi.

 

U ritualima i ceremonijama ogledalo se poistovećuje sa Mesecom, aspektom osetljivosti i ženskom energijom. Ogledalo u svakodnevnoj simbolici odnosi se na sreću i obiljea. Ukoliko u domu imamo ogledalo koje predstavlja iskrivljenu sliku to je sigurna naznaka mnogih laži, prevara i obmana.

 

Ogledalo dato na poklon smatra se lošim, jer sluti na poteškoće, bedu i probleme sa kojima će se osoba suočavati.