“Kuća nije dom ako nema hranu i toplinu za dušu kao i za telo.” Margaret Fuller

 

 

Skladnom kombinacijom elemenata u domu poboljšava se energija koja doprinosi opštem uravnoteženju. Svaka kombinacija boja i figura odgovora određenom delu doma, što je ujedno osnova ove drevne prakse u savremenom vremenu.

Osnovna suština Feng shui-a je doprinese pravilnom  protoku chi energije, što će se u velikoj meri  odraziti na koncept usklađivanja sa “višim energijama”. Naglasak se uvek stavlja na smerove i optimalne pravce koji će podržati nove mogućnosti, obilje, a samim tim pomoći da živimo u radosti i ravnoteži.

-Pre nego krenemo sa postavljanjem Feng shui simbola veoma je važno da se pravilno odrede sektori i da znamo povoljne smerove kako bi sprečili ograničavajući protok energije u domu.

-Feng shui stvara ravnotežu između čoveka i njegove okoline, pa je od vitalne važnosti da dom ne bude pretrpan nepotrebnim ili suvišnim stvarima.

-Prva od preporuka od mnogih Feng shui majstora jeste da u svakom domu treba postaviti figure zmaja, jer se veruje da zmaj čuva dom i ukućane od svakog zla.

-Tri kornjače predstavljaju neophodne elemente jer podstiču prosperitet ukućana, dajući dobre odnose među ukućanima.

Feng shui za srećan dom: Štapići od bambusa doprinose slobodnom protoku energije u domu.

-Akvarijum je jedan od najpopularnijih i najoimljenijih simbola u Feng shui-u.V se da devet ribica u akvarijumu simbolišu obilje i prosperitet. No, treba izbegavati postavljanje ovog vodenog elementa u spavaću sobu.

-Ukoliko u kući živi mladi bračni par koji nema decu potrebno je da se u spavaćoj sobi postave slike sedam beba kako bi se aktivirala energija dece.

-Slika velikog nara iznad bračnog kreveta u spavaćoj sobi donosi blagostanje u porodici.

-Cveće prema Feng shui-u poželjno je da bude sveže, kako bi podstaklo veće mogućnosti u ljubavi. Kaktuse i puzavice treba izbegavati u domu.

-Dom treba da bude svuda osvetljen i noću određenom svetlošćukako unutra, tako i ispred doma, posebno ukoliko se radi o kući sa dvorištem.

-Slika velikog medveda iznad ulaznih vrata eliminisaće eventualne zamke od strane drugih ljudi.

-Sto u kuhinji treba da bude sa osam stolica, bez oštrih ivica. Po mogućstvu treba postaviti veliko ogledalo u trpezariji koje će biti u pravcu stola za ručavanje, kako bi se podstakla energija blagostanja i obilja.

-Povremeno u određenim sektorima treba postaviti činije u kojima je pirinač, jer će to privući prilike za finansijski rast i stabilnost.

Feng shui za srećan dom: -Slika pauna u severozapadnom delu domu uticaće na finansijsku sigurnost ukućana.

-Suvo cveće u bilo kojoj varijanti loš je izbor za dom i ukućane jer privlači energiju blokada, nestabilnosti i slabosti.