Prema mnogim narodnim verovanjima skoro svi insekti, sem pčela i osa, imaju negativnu simboliku. U prošlosti ose su se smatrale vrlo pouzdanim pokazateljom promene vremena. Veruje se da zujanje ose u blizini osobe uvek nagoveštava dolazak prijatnih vesti.

 

 

Ako osa uđe u stan to se smatra povoljnim znakom za ukućane. Vrlo često osa simboliše dolazak promena. Ukoliko se puno osa pojavi u blizini prozora ili terase to je najava radosti. Međutim, prema verovanju pojava osa u blizini prozora ili terase neudate ženske osobe najava je rastanka sa voljenom osobom.  Kada osa doleti u kuću žene koja je udata to može nagoveštavati trudnoću. Ako se ose pojave u potkrovlju doma tada ukazuju da će ukućani imati dosta sreće u narednom periodu. Postoji verovanje da ubod ose simboliše dolazak loše sreće za osobu.

Za pčele se još od davnih vremena verovalo da su božiji glasnici.U tradiciji mnogih naroda postoje različita sujeverja i verovanja za pčele. Ako pčela doleti u kući ona ukazuje na prijatna iznenađenja, sreću i susrete. Veruje se da pčele ne žive u blizini kuća gde vlada svađa. Sletanje pčele na ruku smatra se izuzetno povoljnim znakom za novac. Kada pčela kruži iznad glave osobe to nagoveštava da će osoba u budućnosti imati visok položaj u društvu.

U mnogim narodnim verovanjima pčele mogu biti vesnici smrti i nesreće. Kada pčele iznenada napuste svoje košnice to simboliše smrt njihovom vlasniku. Veruje se da dolazak nekoliko pčela u dom najavljuje dolazak ljubavi neudatim devojkama i venčanje. U nekim zemljama ovo je  simbolična najava trudnoće. Uopšteno, dolazak pčele u dom najava je prijatnih događaja, stabilnosti i blagostanja. Zujanje pčele povezuje se sa dolaskom iznenađanja. No, negativnim predznakom smatra se preletanje roja pčela preko krova kuće. U davno vreme smatralo se da ukoliko u toj kući ima ženskih mladih osoba  one se neće udati. Kruženje pčele iznad deteta koje spava simboliše srećan i prosperitetan život. Veruje se da će pčela ubosti samo zlog i lošeg čoveka. Mnoga narodna verovanja govore da košnice sa pčelama se ne smeju prodavati, već samo smeju biti predmet razmene.

Postoji jedno veoma zanimljivo i popularno staro verovanje u kome je buduća nevesta pre stupanja u brak  odlazila sa izabranikom  da posmatra pčelinje gnezdo. Ukoliko roj pčela ne bi pojurilo budućeg mladoženju, to je bila naznaka dobrog izbora i predstojećeg braka.

 • Vesna / Kod 05
  Tarot savjetnik je slobodan

  Tarot savjetnik je zauzet

  Tarot savjetnik trenutno ne radi

  Tehnike: NUMEROLOGIJA, ANĐEOSKI I LJUBAVNI TAROT, VISAK, YI CHING, KNJIGA PROMJENA MUDROSTI, RUNE, IZRADA RUNSKIH AMAJLIJA

  Broj tel: 0906/240-240
  84 RSD/min

 • Dragica / Kod 10
  Tarot savjetnik je slobodan

  Tarot savjetnik je zauzet

  Tarot savjetnik trenutno ne radi

  Tehnike: ASTROLOGIJA, NUMEROLOGIJA

  Broj tel: 0906/240-240
  84 RSD/min

 • Mira / Kod 72
  Tarot savjetnik je slobodan

  Tarot savjetnik je zauzet

  Tarot savjetnik trenutno ne radi

  Tehnike: TAROT

  Broj tel: 0906/240-240
  84 RSD/min