Mesec je vrlo važan faktor u horoskopu, kao i njegov tranzit kroz 12 znakova zodijaka. Iz astrološkog ugla, smatra se da Mesec upravlja emocijama, osećanjima, intuicijom i reakcijama. Prilikom rođenja Mesec zauzima određeni položaj u natalnoj karti, a na temelju aspekata koje formira može se proučiti njegov uticaj na osobu, njene emocionalne reakcije, raspoloženje, kao i mnoge druge važne faktore.

 

 

Tranzit Meseca kroz određeni znak zodijaka otkriva mnoge zanimljivosti i daje nam alternativna objašnjenja u vezi emocionalnih reakcija i načina delovanja. Da bi razumeli tranzit Meseca u horoskopu moramo znati prirodu svakog znaka. Ako Mesec prolazi kroz emotivni znak kao što je Rak, tada izražava osećanja i inuiciju, no, ukoliko tranzitira kroz znak Blizanca tada izražava želju za rečima i komunikacijom.

Tranzit Meseca u Ovnu

Kad je aktuelan tranzit Meseca kroz ovaj vatreni znak zodijaka to ukazuje na impulsivno i naglo delovanje, potrebu za akcijom, avanturama, slobodom.

Tranzit Meseca u Biku

U ovom zemljanom znaku zodijaka Mesec naglašava senzualnost, upornost, odlučnost, tvrdoglavost, sigurnost,  želju za odanošću i posedovanjem.

Tranzit Meseca u Blizancima

Tranzit Meseca u ovom vazdušnom znaku pokazuje nemir, mentalnu nestabilnost, radoznalost, agilnost, sposobnost rečitosti, potrebu za promenama i raznolikošću.

Tranzit Meseca u Raku

Ovo je najbolji položaj Meseca, jer on vlada znakom Rak. Aktuelni tranzit povećava intuiciju, osetljivost, jaču pecepciju, potrebu za intimnošću i ljubavlju.

Tranzit Meseca u Lavu

Kada se Mesec kreće vatrenim znakom Lava onda daje tendenciju preterivanja, dramatičnost, hvalisavost, kreativnost,velikodušnost, želju za luksuzom, kontrolom i skretanjem pažnje.

Tranzit Meseca u Devici

Mesec u tranzitu kroz zemljani znak Device naglašava područje rada, usluga, posvećenosti, perfekcionizma, organizatorskih i analitičnih sposobnosti. No, tada takođe može biti prisutno nisko samopoštovanje.

Tranzit Meseca u Vagi

Kad Mesec tranzitira ovim vazdušnim znakom u fokusu je težnja da se ugodi drugim ljudima. Tada je istaknuta želja za harmonijom, skladom, druženjem i društvenim okupljanima.

 

Tranzit Meseca u Škorpiji

Ovo je veoma jak tranzit u vodenom znaku. Predstavlja intenizivnu, ali mističnu energiju, daje psihičku dubinu, želju za dominacijom i pojačanu seksualnost. Odnosi se na istraživanje tajanstvenog i intuitivnu snagu.

Tranzit Meseca u Strelcu

S’ obzirom da je u znaku vatre, tranzit Mesec ovde se odnosi na spontan pristup, idealizam, širenje vidika,  želju za putovanjem i sposobnost prodaje.

Tranzit Meseca u Jarcu

Kada je Mesec u tranzitu kroz ovaj zemljani znak to ukazuje na vrlo visoke standarde, ozbiljnost, strogost, disciplinu i određena pravila.

Mesec u Vodoliji

Ovaj tranzit Meseca u vazdušnom znaku daje kreativnost, originalnost, ekscentričnost, nezavisnost i kreativne planove.

Mesec u Ribama

U ovom znaku vode, Mesec se odnosi na podršku, naglašava saosećanje, optimizam, mističnost, sanjarenje i  težnju da se služi drugima.